PUT NAS DOVEO: „Slatka farma Meri“ – magarećim mlijekom izliječila sina pa otvorila farmu – 21.05.2023.

May 22, 2023, 9:33 am

Meri, Ceca, Brena, Bilja, Mara, Nina, Miška, Đina. E to su magarice sa „Slatke farme Meri“ sa koje magareće mlijeko odlazi, širom Republike Srpske, BiH, ali i evropskih zemalja.

Pedesetak magaraca od kojih su većina ženke, kao i pulad pričaju jednu toplu ljudsku priču na imanju porodice Vrhovac. Ukoliko ste ljubitelji prirode, čistog vazduha i volite domaće životinje sve što trebate učiniti jeste da, poput nas, posjetite selo Gusak kod Prnjavora. Sa sopstvenim malim biznisom, Svjetlana Vrhovac i njena porodica počela je spontano. Prije otprilike tri godine kupovali su magaraće mlijeko za liječenja sina koji je imao problema sa plućima i srcem. Prihod im nije bio prioritet, nego osmijeh na licu dječaka. Dječak Marko bio nam je, priznajemo najljepše društvo. Čini nam se da najviše voli malog ponija, po imenu Lili.

Vrhovci su se zaista posvetili prirodi i životu na ovoj farmi. Nekada je ovdje bila samo livada, a danas zvona sa magarica odjekuju Gusakom. Vrlo često imaju i posjete, jer su magarice mazne i pitome, što posebno raduje mališane. Meri i Mirko su pričaju nam, najomiljeniji. Meri je glavna na farmi. Bez nje ništa od ovoga ne bi bilo. Svaki dan im je užurban, pun posla, a ustaju sa prvim zracima sunca.

Magarice su vrlo zahvalne za uzgoj i ne zahtjevaju veliki prostor za čuvanje, ali im je potrebno kretanje i ispaša. Kao i kod svakog posla samo trud i ulaganje donose dobre rezultate.

Od istorijski poznate činjenice da se Kleopatra kupala u magarećem mlijeku kako bi sačuvala ljepotu svoje kože i da su ga stari Rimljani smatrali luksuznim pićem, postoje i malo poznate činjenice o njegovim ljekovitim svojstvima. Preporučuje se pacijentima pod hemoterapijom, kod plućnih bolesti, astme, bronhitisa i suvog kašlja.  Po sastavu najbliže je majčinom mlijeku, pa se koristi u prehrani novorođenčadi. Mlijeko magarice prilično je skuplje od mlijeka krave, jer litra košta čak 100 KM, pa se prodaje u malim količinama, uglavnom u bočicama od 100 mililitara. Iako se zapravo čini da je ta cijena pretjerana za litru mlijeka, treba uzeti u obzir da magarica nosi svoje mlado 12 mjeseci i da dnevno daje u prosjeku pola litre mlijeka.

Za tri godine postojanja – za slatku farmu Meri čulo se nadaleko. Ovo mlijeko, po narudžbi svakodnevno stiže na razne adrese u  Banjaluku, Laktaše, Kneževo, Kotor Varoš, Teslić, Doboj, Brod. Želja im je da farmu prošire, bar na 100 magarica, a osim toga ubrzo kreću i radovi na novom objektu.

Pokretanje svakog posla zahtijeva ulaganje, životinje su najskuplje, a prihod može da se očekuje pošto se magarica oždrijebi. Kroz sve to, prolazili su zajedno. Svjetlana, suprug Predrag, sin Marko, zajedno sa bakom Gordanom i ovoga jutra ustali su rano, skoro prije svitanja, da bi sve stigli.

Zimi, kaže nam baka Gordana nije lako. Hladnoća, snijeg, led. Ali jednako kao ljeti, potrebna je briga oko ovih životinja.

Do farme magaraca vodi jasan putokaz. „Slatka farma Meri“. I zaista sve i jeste tako. Na kvalitetu života ovdje, mnogi bi pozavidjeli.

Izvor: TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *