Kampanja “Oružje ne štiti, oružje ubija” u cilju edukovanja učenika

May 22, 2023, 9:27 am

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizuje kampanju “Oružje ne štiti, oružje ubija” čiji je cilj da upozna djecu školskog uzrasta sa potencijalnim opasnostima koje predstavlja nezakonita upotreba vatrenog oružja, kao i rukovanje minsko-eksplozivnim sredstvima.

– U okviru ove aktivnosti, u periodu od 22. maja do 09. juna ove godine biće organizovana edukativna predavanja za učenike osnovnih i srednjih škola širom Republike Srpske, kako bi im se ukazalo ne samo na opasnosti koje nosi upotreba vatrenog oružje, već i primjere koji su nažalost završili tragično – saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Učenici će se takođe upoznati sa procedurama koje treba da koriste u slučaju da neko u njihovom okruženju posjeduje ilegalno naoružanje ili pronađe minsko-eksplozivno sredstvo.

Imajući u vidu da je problem posjedovanja ilegalnog oružja i dalje prisutan, te da se na javnim površinama gotovo svakodnevno pronalaze odbačena minsko-eksplozivna sredstva i da su i ista na taj način učinjena dostupnim građanima, naročito djeci, neophodno je upoznati djecu i građane sa opasnostima koje nosi takvo odbacivanje oružja i neadekvatno i nestručno postupanje u slučaju pronalaska istih – ističe se u saopštenju.

Iz MUP-a navode da se prema oružju treba odnositi odgovorno, te legalno oružje treba držati na bezbjednom mjestu, što dalje od djece, a u slučaju pronalaska minsko-eksplozivnog sredstva ili drugog ilegalnog naoružanja odmah pozvati i obavjestiti najbližu policiju stanicu pozivom na 122.

Kampanju Ministarstvo realizuje u okviru projekta “PILLAR” uz podršku Razvojnog programa UN-a (UNDP BiH) i Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *