PUT NAS DOVEO: Braća Anđelić sa Manjače već sedam godina uzgajaju šarplanince – 12.05.2024.

May 12, 2024, 6:06 pm

Na prostranom imanju Krupe na Vrbasu, podno Manjače, braća Anđelić stvorili su idealne uslove za uzgoj šarplaninca. Vijekovima su ovi psi bili najveći pomoćnici pastirima i čuvali stada od vukova i medvjeda. U porodici Anđelić, oni su čuvari domaćinstva i odani prijatelji vlasniku. Iako su od djetinjstva željeli da imaju šarplaninca, ta im se želja ostvarila krajem 2017. godine.

Šarplaninci imaju čvrst i odlučan karakter, što ih čini veoma traženim psima, a radi se o vrlo uravnoteženoj i mirnoj rasi pasa, koja ima i izuzetnu inteligenciju, brzo pamte i još lakše uče. Mada na prvi pogled pomalo izgledaju zastrašujuće, zapravo su vrlo umiljati i pitomi, ali sa, kako nam otkriva Petar dozom nepovjerljivosti prema nepoznatim osobama.

Tokom dugogodišnjeg uzgoja ove rase, Anđelići su stekli dragocjeno iskustvo, koje rado dijele sa drugima. Za nekih mjesec dana, Anđelići očekuju dva legla.

A, ljubav prema ovim lijepim, hrabrim i privrženim psima umiljatog pogleda, Petar je, kao što je i sam rekao prenio na brata Gorana i na svoju porodicu. Što on ne stigne, stiže brat, a tako je kaže i obrnuto, jer međusobna pomoć u svemu ovome itekako je značajna. Goran nam predstavlja šarplaninca po imenu Rem, njemu čini nam se, najomiljeniji.

Skoro su braća Anđelić udomili jednog mužjaka, kojeg su inače vlasnici odbacili. I to se, dešava. Priča o njihovoj ljubavi da očuvaju i uzgajaju ovu rasu pasa ne ostavlja ravnodušnim. U predjelu Manjače, u velikim šumskim prostranstvima glavno sredstvo za rad je konj, a oni u svom domaćinstvu imaju i koze. Ovdje je vazduh najčistiji, sve je tako spokojno. Priroda od ovog psa pravi odličnog čuvara koji ne bježi ni od čopora vukova, ni pred medvjedom, a čovjeku pruža bezuslovnu ljubav i pažnju.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *