Prijem za policajce u Mirovnim misijama (FOTO/ VIDEO)

May 29, 2024, 2:56 pm

U mirovnim misijama UN u Јužnom Sudanu i Kipru trenutno učestvuje deset policijskih službenika Republike Srpske, a njihovim prethodnicima danas su za korektan i profesionalan angažman zahvalili resorni ministar i direktor Policije, Siniša Karan i Siniša Kostrešević.

Pripadnici MUP-a koji učestvuju u mirovnim misijama širom svijeta postaili su policijski ambasadori Republike Srpske. Njihovo učešće u mirovnim misijama je značajno a iskustva koja nose mogu prenijeti drugim kolegama.

„Prije svega i sami smo, ne tako davno, bili u takvoj jednoj kriznoj situaciji, u tragi čnom sukobu Odbrambeno-otadzbinskom ratu i znamo šta znači ta pomoć i  u tom smislu zahvalnost svima onim koji su bili u BiH, koji su doprinijeli da živimo u ovako jednom mirnom okruženju.  U svakom slučaju smatramo da iskustva koja nose naši pripadnici što lično, što na različite načine iz rata BiH mogu prenijeti i prenose tamo te su prepoznati kao veliki profesionalci“ kaže Siniša Karan, ministra unutrašnjih poslova RS.

To potvrđuje i pripadnik MUP-a Srpske Maja Gačić, koja je okončala svoju misiju na Kipru, a prethodno je tri puta bila u Južnom Sudanu. Kaže da je sa kolegama časno obavljala sve poslove i zadatke. Ona je istakla da služba nosi opasnost i svakodnevne izazove, ali i da je čast i zadovoljstvo dijeliti iskustvo s drugim kolegama i učiti od njih.

„To su jedna dobra iskustva, dobro je da mi radimo u Mirovnim misijama, da naučimo nešto od drugih kolega koji su sa nama u mirovnim operacijama. Željela bih da pozovem svoje koleginice iz MUP-a da apliciraju za mirovne misije, da učestvuju u mirovnim misijama“ rekla je Maja Gačić

U Južnom Sudanu dio mirovne misije bio je i pripadnik MUP-a Ratko Gojić koji je prethodno boravio i u Liberiji.

„Prpadnici MUP obavljaju rukovodne funkcije i u tome smo prepoznati i u svijetu i u UN-u“ kaže Gojić.

Međunarodni dan mirovnih snaga, 29. maj, širom svijeta se obilježava da bi se odala počast svim muškarcima i ženama koji su služili i služe u mirovnim misijama UN, zbog njihovog visokog nivoa profesionalizma, posvećenosti i hrabrosti, ali i da se iskaže čast i prisjeti se svih onih koji su dali živote za očuvanje mira. Do sada je na redovnim, poluprofesionalnim i profesionalnim pozicijama u UN u mirovnim misijama bilo više od 100 učešća policijskih službenika MUP-a Republike Srpske.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *