Doboj: Održan javni čas kulture govora u okviru radionice „Progovori da vidim ko si” (FOTO/ VIDEO)

May 29, 2024, 3:21 pm

Kultura govora, tehnike izlagačke pismenosti, verbalna i neverbalna komunikacija – ovo su bile osnovne teme radionica “Progovori da vidim ko si”, koje su u Doboju organizovane za nadarene učenike osnovnih i srednjih škola. Stečene vještine polaznici su predstavili na javnom času, koji je organizovan nakon završetka radionica.

Poštapalice, nerazgovjetnost, mumlanje, najčešće su loše govorne navike učenika osnovnih i srednjih škola. Da upotrebljavaju poštapalice I tuđice đaci kažu postali svjesniji onda kada su počele radionice “Progovori da vidim ko si”. Nakon četiri radionice u trajanju od po tri sata đaci su I sami svjesni svog napretka kada je govor u pitanju.

“Manje je poštapalica. Naučila sam kad treba da napravim pauzu čak sam počela da praktikujem I primjenu nekih novih riječi” istakla je Sara Kostić , učenica Medicinske škole Doboj

Ove radionice će im biti od višestrukog značaja. Doris Đurđević se već nekoliko godina uspješno bavi plesom. Smatra da će joj ove radionice I tu pomoći da dođe do izražaja.

“Svakako da će mi pomoći, koristiće u svemu pogotovo u plesu. Pošto često dajemo izjave, intervjue tako da najviše mi je pomoglo da izbacim te poštapalice” istakla je Doris Đurđević, učenica Osnovne škole “Sveti Sava” Doboj.

Napredak je vidljiv slažu se I predavači, koji su napravili analizu prije I poslije održanih radionica.

“Imali smo četiri radionice po tri sata gdje su interaktivnim putem se osnažili, govorili na svoje određene teme. Svaka radionica je nosila određenu temu, predstaviti sebe, predstaviti jedan grad, jednu osobu. Poslijes u dobijali zadatke neverbalne komunikacije” kaže Milan Bosiljčić, glumac.

Vrlo je bitno da su I nastavnici I profesori kvalitetni kako bi i učenici bili što kvalitetniji. I oni su zainteresovani da prisustvuju sličnim radionicama.

“Jako su zainteresovani zato što prepoznaju tu značaj prije svega zbog svog nekog ličnog osnaživanja I jačanja. Isto tako zbog prenošenja znanja na svoje učenike” istakla je Tijana Vasiljević Stokić , direktor Ekonomske škole Doboj.

Ove radionice su poklon grada Doboja najboljim I najsupješnijim učenicima.
Koliko su napredovali na radionicama đaci su pokazali svojim drugarima I drugaricama, I nastavnicima I profesorima na javnom času, koji je organizovan u sali Slobomir univerziteta.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *