Preminuo Branko Tepić, dječak sa kultne fotografije iz Drugog svjetskog rata snimljene na Kozari

November 23, 2022, 7:28 am

Branko Tepić, dječak kojeg na kultnoj fotografiji Žorža Skrigina iz perioda Drugog svjetskog rata u torbi na leđima nosi majka Milica Tepić, preminuo je prekjučer, objavljeno je na službenoj Facebook stranici manastira Jasenovac.

“Majka Knežopoljka” Žorža Skrigina jedna je od najpoznatijih i najpotresnijih ratnih fotografija iz Drugog svjetskog rata, a nastala je 1944. godine na Kozari. Mlada žena, omotana šalom, zamišljena, s prstima na usnama da ušutkaju djecu, nosi dvogodišnjeg dječaka u torbi na leđima, a četverogodišnju djevojčicu vodi za ruku.

Majka se zvala Milica, a djeca Branko i Dragica iz kozaračkog sela Komlenac. Majka Milica preminula je 1949. godine, a Brankova sestra Dragica preminula je 1984. godine.

Branko Tepić živio je u selu Paukova, 30 kilometara od Siska. Dobio je ime po ocu koji je odmah na početku ustanka 1941. otišao u partizane i bio u brigadi slavnog dr. Mladena Stojanovića.Fotografija poznatog partizanskog umjetnika, sina ruskih emigranata, Žorža Skrigina, nastala je u blizini Knežopolja, u Potkozarju, 1944. godine.

Nakon rata vratili su se u svoje selo. Milica je 1949. godine oboljela od upale pluća i umrla, baš kada je Branko krenuo u prvi razred. Djeca su tada otišla živjeti kod strica u Bosansku Dubicu.

Sestra se udala sa 19 godina i ostala na selu, a Branko je koristio stipendiju djeteta palog borca ​​i završio osnovnu, srednju i višu školu. Bio je nastavnik biologije i hemije u selu Mala Gradiška, a potom je 20 godina radio kao upravitelj poljoprivrednog pogona Industrije mesa “Gavrilović”. Odatle je otišao u penziju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *