Evrosong nova pravila: Publika većinski odlučije pobjednika

November 23, 2022, 7:29 am

Takmičenje za pjesmu Evrovizije proširilo je glasanje na svoju globalnu publiku i smanjilo ulogu žirija, nakon neregularnosti u glasanju na ovogodišnjem Evrosongu, prenosi Gardian.

U najdirektnijim promjenama pravila u 67 godina dugoj istoriji takmičenja za pjesmu Evrovizije, pobjedničku pjesmu biraće gledaoci širom svijeta, u kombinaciji sa žirijem muzičkih profesionalaca.

Ovakva odluka organizatora globalno popularnog muzičkog takmičenja je rezultat analize neregularnosti u glasanju na ovogodišnjem takmičenju.

Žiri, međutim, neće biti uključeni u to kako se biraju zemlje i za polufinale i za finale, koje će se se održati u Liverpulu sljedeće godine.

O zemljama koje se kvalifikuju u polufinale i finale takmičenja koje će se sljedeće godine održati u Liverpulu odlučivaće samo glasovi gledalaca.

Promjene, koje je odobrila referentna grupa takmičenja, uslijedile su nakon što su identifikovani “nepravilni obrasci glasanja” u glasanju nacionalnog žirija iz šest zemalja. Kao rezultat toga, glasovi žirija su uklonjeni iz Azerbejdžana, Gruzije, Crne Gore, Poljske, Rumunije i San Marina.

Evrosong (EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.