Predstavnica Izraela nakon Evrovizije ide u vojsku

May 11, 2024, 10:53 am

Eden Golan prošla je u finale Evrovizije 2024 što je izazvalo burne reakcije na mrežama.

Ona ove godine predstavlja Izrael pjesmom “Hurricane”, a na probama je doživjela zviždanje i povike nezadovoljstva, rečeno joj je da ne napušta svoju hotelsku sobu, do arene ju je pratilo obezbjeđenje, a većina učesnika ovogodišnjeg takmičenja ne želi nikakav kontakt s njom.

“Došla sam da pokažem svoj glas, da podijelim moju ljubav i dar od Boga, nadam se da ću izazvati emocije kod ljudi i ostaviti trag na njihovim dušama, ujediniti ih muzikom”, rekla je ona za Rojters prije nekoliko dana.

 

Ko je Eden Golan?

Eden Golan ima 20 godina i rođena je u Kfar Savi, a kada je imala šest godina njena porodica se preselila u Moskvu, zbog posla njenog oca. U Rusiji su proveli narednih 12 godina. Oboje njenih roditelja rođeno je u Sovjetskom Savezu u jevrejskim porodicama.

S roditeljima se u Izrael vratila 2022. godine, a ističe da je neposredni uzrok bio rat u Ukrajini.

Eden je karijeru počela u Rusiji, koju je predstavljala na Dječjoj pjesmi Evrovizije 2015. godine, a završila je takmičenje na petom mjestu. Naredne godine je nastupala na međunarodnom takmičenju “Novi talas” na Krimu, što se, takođe, navodi kao kontroverzan podatak o njenom životu.

U narednim godinama je učestvovala u brojnim drugim takmičenjima, a po povratku u Izrael pojavila se u muzičkom kvizu Ro'im et Hakol.

Eden je u intervjuu za Israel Hayom pred polazak u Malme rekla da ona još nije bila u vojsci, odnosno u Izraelskim odbrambenim snagama (IDF), što je obaveza svih muškaraca i žena u njenoj zemlji, te da će odslužiti vojni rok čim se vrati sa Evrovizije.

“Još se nisam prijavila za vojsku, a kada se vratim s Evrovizije, javiću se na prvi poziv. U prvoj godini vas, kao povratnika, ne zovu, ali ta godina je prošla i pozvana sam, ali moje služenje je odloženo zbog Evrovizije”, rekla je ona.

Prema njenim riječima, u vojsci planira da se bavi i muzikom.

“Služenje vojnog roka je misija, a želim da idem na audicije za vojne orkestre”, izjavila je ona, a potom se osvrnula na rat u Gazi.

“Imam osjećaj da smo u ovome zajedno i da nekako moramo da nastavimo dalje. Čudno mi je što prolazim kroz sve kroz šta prolazim, u Gazi ima talaca i ko zna kroz šta tamo prolaze. Vjerujem da je moje učešće dio važne misije za državu i, na ličnom nivou, nešto što će mi pomoći da prođem kroz ovaj period”.

Podsjetimo, tokom druge polufinalne večeri Evrovizije u kojoj su nastupali Izrael i Belgija pred sam početak takmičenja pojavila se poruka na belgijskom javnom servisu VRT što je izazvalo burne reakcije na mrežama.

“Ovo je sindikalna akcija. Osuđujemo kršenja ljudskih prava koja čini država Izrael. Izrael krši slobodu medija. Na trenutak zaustavljamo emitovanje “, stajalo je u poruci koja je emitovana na televiziji, prenosi Blic.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *