Graorac: Spomenik živi dokaz borbe, želje i potrebe za slobodom i mirom za srpski narod

May 11, 2024, 10:52 am

Svjedočimo jednom istorijskom događaju, jednoj aktivnosti koja nas je sve povezala, koja je učinila da danas postojano stojimo na mjestu gdje će ubrzo biti završeno spomen obilježje koje će nas trajno sjećati na naše stradale u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, rekla je Isidora Graorac, predsjednica Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

– Znam da će ovo biti mjesto okupljanja svih nas, svih generacija sadašnjih i budućih, svih Srba koji pamte i koji žele da se zna šta je borba za slobodu, za svoje ognjište, rodnu grudu, dom i porodicu – rekla je Graorčeva na ceremoniji u Banjaluci u okviru koje će zvaničnici Srpske i građani obići lokaciju na kojoj se gradi centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno–otadžbinskog rata.

Podsjetila je da je više od 24.000 boraca dalo život da bi mi danas bili svoji na svome.

– Sigurna sam da bi istim putem krenuli da su na početku. Svojim životom bi branili i odbranili čast i vjeru svojih predaka i svojih potomaka. Ovo mjesto će biti mjesto okupljanja na datume koji nas sjećaju na teške dane iz naše istorije, ali i na one na koje se ponosimo. Јedan od njih je i 9. januar Dan Republike – istakla je ona.

Srećni smo što ga imamo, naglasila je Graorčeva, a srećni su bili i svi oni ponosni borci koji položiše život za otadžbinu.

– Ovaj spomenik je živi dokaz borbe, želje i potrebe za slobodom i mirom za srpski narod na ovim područjima – istakla je ona.

(agencije)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *