Predbračni ugovor: Šta je i čemu zapravo služi?

September 22, 2022, 2:31 pm

Mnogi ljudi prije ulaska u brak ne znaju šta je predbračni ugovor i zbog čega je važan te i ne razmišljaju o njegovom potpisivanju.

Kristina Ercegović, hrvatska poslovna savjetnica sa 20 godina iskustva u malom preduzetništvu, ističe da je jako važno približiti ljudima ovu temu. Pojašnjava da (pred)bračni ugovori služe da zaštitite svoju imovinu koju unosite u brak.

Pojednostavljeno rečeno – predbračni ugovor je popis svega onog što imate i unosite u brak, koje dugove imate i šta će biti sa imovinom u slučaju razvoda.

Ovaj ugovor možemo sklopiti u svakom trenutku i tokom braka, dakle i nakon svadbe nije kasno o svemu ovome razgovarati i dogovoriti se da su obje strane u miru i zadovoljne. Možda i nije baš najromantičnija stvar na svijetu, ali može ojačati vezu, a ne uništiti je, ako se sve dobro i u dobroj namjeri i transparentno iskomunicira.

Predbračni ugovori su kao polisa osiguranja. Niko ne želi da se dogode stvari protiv kojih smo se osigurali, ali ako se dogode, dobro da imamo polisu. Predbračni ugovor ne treba svima. A kad i kome treba?

Koristan je ako dobro zarađujete, imate svoju firmu, imate već dosta imovine prije braka, možda ako ste stariji i već imate brakove iza sebe i želite da vašu imovinu, dio ili sve dobiju sva vaša djeca, a ne partner s kojim ćete se možda razvoditi i sl.

Napomena za preduzetnike: u slučaju da niste 100 odsto vlasnik, nego imate partnere, vaša je moralna obveza pobrinuti se za to, jer niste sami u toj firmi.

Uglavnom, možda imamo predrasudu da je on češće taj koji želi predbračni, a ona to shvati lično i uvrijedi se i prijeti otkazivanjem svadbe.

S druge strame, na Zapadu čak 46 odsto žena traži da potpiše predbračni ugovor. Uostalom, ako neko nije s njim/njom zbog novaca, onda zašto bi se uvrijedio/la i zašto ne bi potpisao/la, zar ne?

Razgovor o predbračnom ugovoru može biti odlična podloga za diskusiju o finansijama, dakle za otvoreni razgovor o novcu.

Kako otvoreno razgovarati o predbračnom ugovoru?

•           Na vrijeme započeti razgovor, a odmah poslije zaruka je najkasniji termin

•           Jasno reći svoje razloge, biti iskren, iznijeti sve svoje brige i strahove i sve reći otvoreno i transparentno

•           Ništa ne shvatati lično

•           Zajedno kreirati sve elemente ugovora napismeno

•           Poslušati sve partnerove brige i strahove

•           Biti spreman na “ne” opciju

•           Ne odustati dok ne postignete win-win dogovor

Brak je ugovor i možda kod nas zaista i zvuči neromantično pričati o tome prije braka, ali upravo predbračni ugovor vam omogućava da svjesno zajedno kreirate i ispišete sve članke i stavke tog ugovora.

Izvor: Nezavisne novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *