Pozivi na Whatsappu mogu biti dio prevare

June 2, 2023, 1:15 pm

Sve veći broj ljudi prijavljuje da dobijaju neočekivane pozive na WhatsAppu sa stranih brojeva.

Ovi pozivi mogu biti dio prevara pa je od ključne važnosti da budete oprezni i brzo reagujete kako biste se zaštitili. Evo šta bi trebalo uraditi ako dobijete takve pozive ili poruke.

Ne javljajte se i ne odgovarajte: Kada dobijete poziv sa međunarodnog broja koji ne prepoznajete, preporučljivo je da se ne javljate i ne odgovarate porukom. Kontakt sa nepoznatim pozivaocima može da vas izloži riziku da postanete žrtva prevare ili neovlašćenog pristupa vašim ličnim podacima.

Blokirajte broj: Koristite funkciju blokiranja dostupnu na WhatsAppu da biste spriječili dalje pozive ili poruke sa tog broja. Blokiranjem broja više nećete imati neželjenu komunikaciju sa pozivaocem.

Prijavite i označite broj: WhatsApp korisnicima pruža opciju da prijave i označe sumnjive ili neželjene pozive ili poruke. Koristite ovu funkciju da obavijestite WhatsApp o tome. Prijavljivanje broja može pomoći platformi da preduzme odgovarajuće mjere i spreči slične pojave.

Budite oprezni sa ličnim podacima: Izbjegavajte dijeljenje ličnih ili osjetljivih informacija sa nepoznatim pozivaocima, posebno ako vas zovu iz inostranstva. Prevaranti mogu pokušati da izvuku lične podatke ili finansijske informacije pod maskom legitimnog razgovora.

Budite u toku i edukujte se: Informišite se o najnovijim prevarama koje ciljaju na korisnike WhatsAppa, kao i o taktikama koje prevaranti koriste da biste prepoznali i izbjegli potencijalne prijetnje. Redovno provjeravajte pouzdane izvore tražeći informacije o novim prevarama i savjete o zaštiti na mreži.

WhatsApp aktivno radi na poboljšanju bezbjednosnih mjera i sprečavanju prevara. Međutim, korisnici takođe moraju preuzeti odgovornost za sopstvenu bezbjednost i biti oprezni dok koriste platformu.

Prateći navedene mjere predostrožnosti, možete svesti na minimum rizik da postanete žrtva prevare ili neovlašćenog pristupa vašim ličnim podacima, piše sajt Informacija.rs.

Nezavisne.com (Foto: arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *