Potpisani ugovori o dodjeli 20 plastenika u Doboju (VIDEO)

April 24, 2024, 5:30 pm

Dvadeset ugovora o dodjeli plastenika  sa sistemom za navodnjavanje i sjemenskim materijalom potpisani su u Doboju. Ugovori su potpisani u sklopu projekta “Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima”. Projekat čija je vrijednost 85 hiljada maraka, realizuje se na osnovu sporazuma Grada Doboja i Nevladine organizacije “Muslim ejd” iz Sarajeva.

Ugovor o dodjeli plastenika potpisala je Božica Nešković iz Konopljišta na Ozrenu. Ona se već dugi niz godina bavi poljoprivredom. Bavi se stočarstvom. Proizvodi meso i sir. Sa plasteničkom proizvodnjom upotpuniće svoju ponudu. U planu je da uzgaja paprike, patlidžan, paradajz. Za plasman ne brine.

„Nadam se da ću na kućnom pragu sve plasirati, s obzirom da me znaju moje mušterije koje dolaze po sir, jaja, meso, krompir.“ istakla je Božica.

Dženana Ibrahimović iz Doboja već ima iskustva u plasteničkoj proizvodnji. Svekar i svekrva uzgajaju povrće u plasteniku.

„To je nekih 200 kvadrata plasteničke proizvodnje, a i van plastenika isto siju do pet duluma krompira, takođe žito.“ rekla je Dženana.

Dvadeset korisnika, koji su odabrani po javnom pozivu, dobiće plastenike veličine 100 metara kvadratnih sa sistemom za navodnjavanje i sjemenskim materijalom , te ostalom pratećom opremom.

Nakon potpisivanja ugovora korisnici pored plastenika sa pratećom opremom i sadnim materijalom dobijaju i stručnu pomoć. Imaće edukaciji, a kasnije u svakom trenutku mogu da traže savjet stručnih lica – agronoma. Iskustva iz ranijeg perioda, koja su u vezi sa ovim projektom su pozitivna.

Osim finansijskog učešća obaveze korisnika su da obezbijede površinu gdje će biti postavljen plastenik, kao i da imaju izvor za navodnjavanje. U Doboju uvijek vlada veliki interes za ovaj projekat. Prednost su imali mladi nezaposleni i samohrani roditelji.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *