Petković: Kurti dan uoči dijaloga diže nove tenzije posjetom Leposaviću i Zubinom Potoku

April 3, 2024, 11:35 am

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je odlaskom u opštinu Leposavić, a potom i odlaskom u Zubin Potok, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti samo dan uoči nastavka dijaloga u Briselu odlučio da podigne nove tenzije na sjeveru Kosova i Metohije.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije riječ je o novoj prijetnji Srbima na severu KiM, potezu kojim Kurti direktno želi da izazove nove tenzije na severu i kojim je pokazao da ga nikakva normalizacija i deeskalacija ne zanimaju.

– Da budem sasvim jasan – Kurti nema šta da traži na severu KiM, gde nije dobrodošao. O kakvoj demonstraciji sile je reč najbolje svedoči činjenica da je ceo Leposavić bio blokiran prilikom njegovog odlaska u zgradu opštine, gde ga je sačekao njegov gaulajter i lažni gradonačelnik. Takođe, činjenica da su sve ulice prazne u Leposaviću i Zubinom Potoku jasno pokazuje da srpski narod pokazuje prezir prema ovoj Kurtijevoj provokaciji – rekao je Petković.

Dodaje da je kao svaki nezvan gost, Kurti morao da se okruži silnim “policijskim falangama” sa dugim cijevima koje su ga pratile prilikom odlaska u opštinu Leposavić, koju nasilno i pod terorom vodi Samoopredjeljenje, sa manje od 100 osvojenih glasova.

Ističe da je Kurtijev potez izazvao revolt i ogorčenje Srba koji u njemu vide okupatora koji ih svakodnevno maltretira i nad njima sprovodi institucionalno, fizičko i svako drugo nasilje.

– Otvara se pitanje ko je i na koji način odobrio Kurtijevu posjetu sjeveru, ko je od međunarodnih predstavnika bio obaviješten, da li su Kfor i Euleks asistirali i dali saglasnost za ovu provokaciju? – zapitao se Petković.

Tanjug 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *