Pet savjeta uz koje će vam ciklama cvjetati sve do marta

November 20, 2023, 8:33 am

Jedna od najtraženijih zimskih sobnih biljaka zasigurno je ciklama. I upravo ovih dana sve češće se traži u rasadnicima i cvjećarama.

Ova višegodišnja biljka s podzemnom stabljikom u obliku gomolja pripada porodici Primulaceae (jaglaci).

Prema starim vjerovanjima, ciklama je cvijet iskrenosti, ljubavi, sigurnosti i sreće. Tamo gdje ona raste, zlo nema moći. Ona poravnava račune i izglađuje nesporazume. Ciklama cvate elegantnim cvjetovima u širokoj paleti boja – od bijele, ružičaste, crvene, ljubičaste pa sve do dvobojnih kombinacija i latica čiji su rubovi kovrčavi.

Biljku krase i specifični listovi srcolika oblika, a nerijetko znaju biti obrubljeni srebrnastom ili zlatnom čipkom.

Odabir ciklame prilagodite prostoru na kojem će stajati, možete birati između patuljastih, onih malo krupnijih, ciklama srednje veličine ili ciklama standardne veličine, koje narastu i do 30 centimetara u visinu.

I bez obzira na to kakvu biljku odaberete, ne zaboravite da dobro rastu u sjenovitim i svježim staništima i dobro podnose niske temperature – do 5 stepeni.

Ciklame ne podnose pregrijane prostorije sa suhim vazduhom, u takvima im i cvjetovi i listovi brzo uvenu. Najbolje ih je držati u prostorima koji se ne griju, u kojima je temperatura od 10 do 15 stepeni. Treba im puno svjetla, ali ne smiju biti izravno izložene sunčanim zrakama. Idealan je istočni ili sjeverni položaj, prozor, trijem ili hodnik s puno svjetla. A pravi ljubitelji ciklama pravilnom njegom uspijevaju održati svoju ciklamu za sljedeću godinu, kada će ih ona razveseliti novim cvjetovima. Kad cvate obilnije, cvjetovi i listovi su joj manji.

Dobro njegovana ciklama može cvjetati sve do marta. Za to vrijeme treba otkidati ocvale cvjetove, pažljivo zalijevati i redovito jednom sedmično prihranjivati. U proljeće će ciklama prestati razvijati nove cvjetove, a tada prestaje i njen rast. Tada joj treba osigurati period mirovanja, smanjiti zalijevanje i čekati dok se ne posuše svi listovi. Čim prođe opasnost od mraza, negdje tokom maja, ciklamu možete iznijeti na balkon ili staviti u vrt. Ne zalijevajte je do sredine ljeta, a kad počne razvijati nove listove, presadite je.

Gomolj držite na svježem i svijetlom mjestu i redovito zalijevajte. Na otvorenom može ostati do mraza, a tada je sklonite u prostoriju koja se ne grije. Poslušate li savjete, ciklama će živjeti i cvjetati nekoliko godina.

Savjeti kako njegovati ciklame:

Kod presađivanja pazite na gomolj

Kad biljku presađujete, pazite da to bude nakon faze mirovanja, u kojoj ciklamu niste zalijevali. Kad krenu novi listovi, to je znak da je mirovanje završilo i da biljku treba presaditi. Ne zaboravite da je ciklama gomoljasta biljka i da pri sadnji pola njezina gomolja mora ostati iznad supstrata

Odaberite dobar supstrat

Kad je presađujete, možete koristiti univerzalni supstrat za biljke, no ciklama će biti zahvalna ako je presadite u specijalizirani supstrat

Voli vlagu, ali ne i mokro korijenje

Ciklamu pažljivo zalijevajte jer ne voli kad joj je korijenje mokro.

Uklanjate li ocvale cvjetove i pazite li da u prostoriji bude odgovarajuća temperatura, ciklama će vam cvjetati i nekoliko mjeseci

Ko su štetnici

I ciklama ima svoje neprijatelje, najčešće je napadaju biljne uši. Primijetite li ih na vrijeme, uklonite listove na kojima su se pojavili

Šta ne valja

Kad su novi listovi mali, a biljka ne cvate, treba je prihraniti. Smežurani i mlitavi listovi upućuju ne previsoku temperaturu i suhi vazduh. Izravno sunce listove će spržiti. Kod napada nametnika listovi su izobličeni i ljepljivi, biljku prskajte insekticidom kako biste ih uklonili, piše Večernji.hr.

Izvor: radiosarajevo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *