Koja je razlika između bijelih i smeđih jaja ?

November 20, 2023, 8:30 am

Čini se da je kupovina jaja jednostavan posao. Međutim, razlike postoje u kvalitetu, sorti i boji.

Kada je riječ o bijelim i smeđim jajima, postavlja se pitanje koja je bitna razlika?

Naime, boja ljuske jajeta zavisi od rase kokoške koja nosi jaje, a ne od ishrane, životne sredine ili drugih faktora.

Imajte u vidu da su i bijela i smeđa jaja prirodna, kao i druge nijanse sive boje. Ne postoji apsolutno nikakva razlika u ukusu ili kvalitetu jajeta na osnovu boje ljuske. Razlika je u genima.

“Bijela jaja legu kokoške sa bijelim perjem, dok žuta jaja legu koke sa šarenim i crvenim perjem. Takođe, postoji i vrsta Amerikana kokoški koje legu jaja sa plavom ljuskom”, objašnjavaju stručnjaci sa Univerziteta Kornel u SAD.

Jedan od uzgajivača, Vladimir Petrović kaže da boja ljuske zavisi od vrste kokošaka.

“Bijela jaja u sebi imaju manje holesterola, slađa su i bjelance se bolje muti. Ona su rjeđa, ali su i traženija. Dakle, boja ljuske nema veze sa ishranom kokošaka, već ima veze sa bojom žumanceta. Kada kokoška jede komponente koje imaju više crvenog pigmenta, žumance je žuće. Ali i ono manje žuto je odličnog kvaliteta. Kokoške hranimo prirodnom hranom, ječmom, sojom, žitima, dodajemo i vitamine”, objasnio je Petrović.

S druge strane, nutricionista Milka Raičević smatra da su jaja bez obzira na boju ljuske zdrava i da ih treba jesti nekoliko puta sedmično.

Stručnjaci ukazuju na to da konzumiranje jaja može da odigra vitalnu ulogu u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti.

Istraživanje, objavljeno u časopisu “Nutrients”, pokazalo je da jedenje između jednog i tri jajeta sedmično “izgleda da štiti” od bolesti.

Izvor: Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *