Ostojić: BiH ima šansu da opstane jedino na principima Dejtona

November 21, 2023, 8:20 am

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić smatra da BiH ima šanse da opstane jedino na principima izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma jer bilo kakav pokušaj drugačijeg uređenja vodi Republiku Srpsku u samostalnost.

– Republika Srpska i srpski narod mogu prihvatiti jedino takvu BiH, a bilo kakav pokušaj drugačijeg uređenja Republici Srpskoj ne ostavlja drugu alternativu osim puta u njenu samostalnost – rekao je Ostojić.

On je napomenuo da je vrijeme pokazalo da jedino Republika Srpska i srpski narod štite Dejtonski mirovni sporazum, a da ga oni, koji su njegov navodni garant, urušavaju.

– Ako bi neko trebalo da odgovara za nepoštovanje i kršenje Dejtonskog sporazuma, onda su to sigurno njegovi tvorci i moćne zapadne zemnje koji su garanti tog sporazuma – ocijenio je Ostojić.

Ostojić je podsjetio da je Dejtonski sporazum zaustavio krvavi građanski rat na teritoriji nekadašnje Socijalističke BiH, donio mir i stvorio formalno-pravni okvir buduće državne zajednice BiH sastavljene od dva entiteta Republike Srpske, FBiH i tri konstitutivna naroda, Srba, Hrvata i Bošnjaka.

– Period od zaključenja Dejtonskog sporazuma do danas pokazuje cinizam međunarodne zajednice koja, umjesto da čuva ovaj sporazum, kao njegov garant, ona ga skrnavi i uništava isključivo na štetu srpskog naroda i Republike Srpske – ukazuje Ostojić.

Prema njegovim riječima, to u najvećoj meri radi preko institucije visokog predstavnika koji nameće odluke, donosi zakonska rješenja i kažnjava legalno izabrane političke predstavnike srpskog naroda, kao i Ustavnog Suda BiH u kojem se i dalje nalaze strane sudije, a koji je do danas donio niz odluka na štetu srpskog naroda i Republike Srpske.

– Ovakvim postupcima crpe se izvorne nadležnosti Republike Srpske i prenose na nivo BiH pod izgovorom stvaranja funkcionalne BiH. U stvari, radi se o stvaranju unitarne BiH koja je i bila ratni cilj muslimana, sada Bošnjaka, na šta srpski narod nikada neće pristati – istakao je Ostojić.

On je rekao da je praksa pokazala upravo suprotno, što više zajedničkih nadležnosti, to manje funkcionalnosti BiH, što više unitarizma, to manje šanse za mir i opstanak BiH.

Ostojić je naveo da se postavlja pitanje da li je navodnim čuvarima Dejtona uopšte stalo do mira na ovim prostorima, do funkcionalnosti i uopšte opstanka BiH kao državne zajednice sa dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda.

Danas se navršava 28 godina od kada je u američkoj bazi “Rajt Peterson” u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

RTRS (Foto: arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *