Održan okrugli sto: Hitno povećati transparentnost pri organizaciji ekskurzija

June 11, 2024, 10:48 am

Udruženje ITEA iz Banje Luke, u okviru inicijative “Djeca nisu profit”, koja se provodi od novembra 2023. godine, organizovalo je Okrugli stol pod nazivom “Kako poboljšati transparentnost, uključenost roditelja i smanjiti realne troškove za izvođenje ekskurzija u Republici Srpskoj”.

Na okruglom stolu su predstavljeni rezultati istraživanja provedenog u pet gradova Republike Srpske, koji su jasno ukazali na postojeće probleme te koruptivne radnje u organizaciji ekskurzija. Istraživanje je otkrilo značajne nepravilnosti i istaklo potrebu za većom transparentnošću i uključenošću roditelja u proces odlučivanja.

Okrugli stol okupio je predstavnike roditelja koji su aktivno učestvovali u razmjeni mišljenja i prijedloga. Učesnici su bili upoznati s važećom pravnom regulativom koja se odnosi na ovu oblast. Nažalost, predstavnici donosioca odluka nisu se odazvali pozivu na Okrugli stol, iako su bili upoznati s inicijativom i njenim tokom. Niti jedan direktor osnovne škole kao ni predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture RS se nisu pojavili uprkos nekoliko poziva. Ovo odsustvo ukazuje na nedovoljno razumijevanje važnosti ove teme među odgovornima.

Tokom diskusije, prisutni su se složili da postoje evidentne koruptivne radnje tokom procesa odabira najboljeg ponuđača za izvođenje ekskurzija.

Doneseni su sljedeći zaključci:

Hitne izmjene Pravilnika: Učesnici su jednoglasno saglasni da je neophodno pokrenuti izmjene postojećeg Pravilnika koji reguliše organizaciju ekskurzija. Cilj ovih izmjena je smanjiti mogućnosti za koruptivne radnje kroz uspostavljanje jasnijih i strožih kriterijuma prilikom odabira ponuđača.

Veća uključenost roditelja: Istaknuta je nužnost veće uključenosti roditelja u sve faze planiranja i organizacije ekskurzija. Transparentno informisanje roditelja o svim ponudama i troškovima, kao i njihovo aktivno učešće u donošenju odluka, smatraju se ključnim koracima za poboljšanje trenutne situacije.

Povećanje transparentnosti: Zaključeno je da je neophodno unaprijediti transparentnost cijelog procesa organizacije ekskurzija. Ovo uključuje objavljivanje svih relevantnih informacija o postupku odabira ponuđača, troškovima i kriterijumima na javno dostupnim mjestima, čime bi se omogućila veća kontrola i uvid javnosti u sve faze organizacije.
Usmjeravanje inicijative ka nadležnim institucijama: Postignut je konsenzus o potrebi za konkretnim akcijama koje će unaprijediti transparentnost i smanjiti troškove ekskurzija, te je jedan od zaključaka da se inicijativa proizašla iz sveukupnih aktivnosti i istraživanja usmjeri prema nadležnom ministarstvu s ciljem izmjene postojećeg Pravilnika, kako bi se smanjile mogućnosti za korupciju.

Naša posvećenost unapređenju procesa ekskurzija ostaje neupitna, a radujemo se budućoj saradnji s svim relevantnim akterima kako bismo ostvarili pozitivne promjene u ovoj važnoj oblasti.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *