Obilježen Međunarodni dan invalida u Modriči (FOTO/ VIDEO)

December 4, 2023, 3:53 pm

BO opštine Modriča obilježila je danas Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Tim povodom položeno je cvijeće na centralnom Spomeniku borcima za Republiku Srpsku, te organizovana posjeta ratnim vojnim invalidima II kategorije.

Prema podacima OBO Modriča na  području ove opštine u toku 2022. godine evidentiran je 571 korisnik ličnih prava, dok je ukupan broj RVI u RS oko 29.500. Na obilježavanju Međunarodnog dana invalida istaknuto je da je briga o toj populaciji stanovništva konstantna obaveza BO.

Opština Modriča u okviru svoje Odluke o dopunskim pravima boraca, PPB i RVI pruža mogućnost ostvarenja lične invalidnine, dodatka za njegu i pomoć, ortopedskog dodatka, zatim pravo na dopunsko materijalno obezbjeđenje, zdravstvenu zaštitu, ortopedska i druga pomagala, banjsko i klimatsko liječenje, prednost u zapošljavanju i stambenom zbrinjavanju. Djeca RVI od prve do šeste kategorije imaju prednost prilikom upisa u obrazovne ustanove, smještaja u domove i dodjelu stipendija.

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom predstavnici OBO i opštine Modriča položili su cvijeće na centralnom spomeniku borcima za RS, te posjetili RVI II kategorije.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *