Erdogan: Netanijahuu da bude suđeno kao Miloševiću

December 4, 2023, 3:53 pm

ANKARA – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu na kraju biti suđeno kao ratnom zločincu.

“Reuters” prenosi da je turski predsjednik u govoru na sastanku komiteta Organizacije islamske saradnje (OIC) u Istanbulu rekao da je Gaza palestinska zemlja i da će uvijek pripadati Palestincima, a izraelskog premijera je ponovo nazvao “kasapinom”.

“Kasapin Gaze, Netanijahu, priznao je pred kamerama da njegovi ekspanzionistički ciljevi nisu ograničeni samo na Ramalu i Gazu. Stoga, braniti Gazu i Palestinu danas znači istovremeno braniti Jerusalim, Meku, Medinu, Damask, Istanbul i druge islamske gradove”, rekao je Erdogan, prenosi londonski “The Guardian”.

Prema njegovim riječima, Netanjahu mora da izađe na sud za ratne zločine, koje je Izrael navodno počinio u Gazi i istakao da bi trebalo da mu bude suđeno za ratne zločine kao bivšem predsedniku Srbije, Slobodanu Miloševiću, prenio je “AP”.

“Netanjahu nije samo ratni zločinac, već će mu se definitivno suditi kao kasapinu Gaze, baš kao što je suđeno Miloševiću”, rekao je Erdogan.

On je istakao da bi Netanjahu morao da bude optužen pred međunarodnim tribunalom da bi mu bilo suđeno za pomenute ratne zločine.

Erdogan je ponovo optužio pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija da onemogućavaju pokušaje za okončanje nasilja.

“S jedne strane, postoji 121 država koja kaže da se bi trebalo da se zaustave rat i krvoprolića, ali s druge strane tri ili pet zemalja daju odriješene ruke za izraelske napade”, kaže Erdogan, prenosi “b92”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *