Obilježavanje stogodišnjice Cerske bitke

August 19, 2014, 9:47 am

Kraj spomenika junacima Cerske bitke u Tekerišu polažu se lovorovi venci i odaju najviše državne i vojne počasti, a predsednik Vlade Aleksandar Vučić obratio se prisutnima.

Vučić je rekao da je na Ceru, tamo gde je srpska vojska ostvarila prvu pobedu u Prvom svetskom ratu, srpski narod postao slobodna i poštovanja vredna nacija.

“Ovde je Srbija našla svoj ponos i stekla svoje ime, na mestu gde smo i mi nastali, braneći sebe, svoju slobodu, braneći svoju zemlju”, poručio je premijer.

Prema njegovim rečima, tada su u Srbiju verovali svi koji su verovali u slobodu. Za takvu Srbiju su se, ističe, borili i Česi i Slovaci, i mnogi drugi.

“Iz tog sna imamo dužnost da na isti način radimo za Srbiju, dužnost da sa istom verom sa kojom su oni ginuli za Srbiju, mi za Srbiju živimo, dužnost da ne dozvolimo da na ovom tlu nikne bilo kakva tvorevina osim naše lepe Srbije”, poručio je Vučić.

Premijer Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik položili su lovorov venac na Spomenik palim vojnicima, a potom su se upisali u spomen-knjigu.

Početak ceremonije oglasio je trubač Reprezentativnog orkestra Garde Vojske Srbije, a verski obred služi patrijarh srpski Irinej.

Ceremoniji prisustvuju predstavnici Vlade Srbije, izaslanici predsednika Republike Srbije, Narodne Skupštine, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, potomci vojvode Stepe Stepanovića, predstavnici diplomatskog kora, Grada Loznice, Šapca, Valjeva kao i predstavnici brojnih udruženja građana.

U organizaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije biće prikazan dokumentarni film sa otvaranja Spomenika cerskim junacima, a priređena je i muzejska postavka.

Organizator svečanosti je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i Vlada Republike Srbije.

Srpska vojska porazila je u avgustu 1914. godine pod komandom generala Stepe Stepanovića daleko nadmoćniju austrougarsku vojsku izazvavši šok i nevericu u Beču i Berlinu ali i oduševljenje među saveznicima.

Širom Evrope tada se proneo glas da je “malena” Srbija uspela da porazi austrougarske trupe, što je povećalo ugled naše zemlje.

Teško iscrpeljna u bakanskim ratovima, protiv Turske i Bugarske, koje je uspešno dobila po cenu velikih žrtava, izmorena i nekonsolidovana mala Srbija je napadnuta od Austrougarske s neskrivenom namerom da bude potpuno uništena.

Udarni deo Cerske bitke odigrao se u noći 15. na 16. avgust 1914. godine a bitka je okončana kao prva velika saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu – koju je izvojevala srpska vojska.

Usledilo je povlačenje 21. austrougarske divizije, potom Osmog korpusa, da bi u krajnjem Peta armija austrougarske vojske odstupila nazad preko Drine.

Kada je cerska operacija okončana 24. avgusta, od oko 200.000 austrougarskih vojnika, koliko je provalilo u Srbiju, u njoj nije ostao nijedan, izuzev 4.500 zarobljenika.

Tokom krvavih borbi gubici austrougarskih trupa dostigli su 27.000, dok je iz stroja izbačeno oko od 16. 500 srpskih vojnika, od čega 2.107 poginulih.

Gonjenjem neprijatelja do Drine i završnim borbama kod Šapca, 21-24. avgusta 1914. godine, okončana je cerska operacija.

Kao posledica uspešnog komandovanja i odlučne pobede general Stepa Stepanović dobio je čin vojvode. RTS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *