Jahjaga: Dijalog sa Srbijom okončati mirovnim sporazumom

August 19, 2014, 9:43 am

Dijalog dve zemlje doprineo je normalizaciji odnosa, što je i preduslov za članstvo u EU, smatra predsednica Kosova Atifete Jahjaga

– Ja sam dijalog podržala kao jedinu mogućnost da dve zemlje reše otvorena pitanja, i to je upravo uspelo da doprinese normalizaciji odnosa, što je i preduslov za članstvo u EU – rekla je Jahjaga u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Trebalo bi, prema njenim rečima, da kao region “zajedno dokažemo da imamo političku zrelost koja nas deli od naše gorke prošlosti, da su lekcije naučene i da je vizija za članstvo u EU jednoglasno stečena”.

– Imamo i potrebu da otvorimo novo poglavlje, da se na naše zemlje ne gleda kao na proizvođača kriza, već na države koje su stekle odgovornost da doprinesu miru i stabilnosti u Evropi – smatra Jahjaga.

Međutim, naglasila je, sporazum nije potreban samo zbog imidža.

– Potrebna nam je smelost i hrabrost da rešimo pitanja koja smo nasledili bilo iz rata ili od međunarodne administracije Kosova. Jednom zauvek treba da okončamo konflikt sa Srbijom, da stabilizujemo Kosovo tako što ćemo njene građane i sve zajednice integrisati u institucionalni i društveni život – zaključila je Jahjaga.

Komentarišući izjavu da je jedan od glavnih problema Kosova islamski radikalizam, Jahjaga je rekla da ta pretnja ne ugrožava samo Kosovo.

Kosovo nije izolovano u suočavanju sa ovim izazovom, koji je sada globalnih razmera, ocenila je Jahjaga i dodala da je važno da institucije deluju protiv kriminalnih i ekstrimističkih pojedinaca i grupa koje predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti.

– Policija i ostali bezbednosni i pravosudni mehanizmi dokazali su kompetentnost i kredibilnost u sočavanju s ovim izazovom, ima političke volje za suočavanje sa njima – navela je Jahjaga i najavila da će institucije Kosova “usko sarađivati sa prijateljima zemlje kako bi iskorenili ovu pretnju, ne samo za Kosovo, već za region i šire”. BLIC

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *