Nuklearno crno tržište cvjeta: Iz Istočne Evrope, preko Balkana ka ID

October 12, 2015, 4:04 pm

Grupe navodno povezane sa ruskim kriminalnim organizacijama zaustavljene su posljednji put u februaru kada su kod krijumčara pronađene zalihe cezijuma dovoljne da na dug period kontaminiraju više gradskih blokova. Prema navodima stručnjaka, krijumčari su namjeravali da radioaktivni materijal prodaju teroristima Islamske Države.

Ove kriminalne organizacije uspostavile su razvijeno tržište u Moldaviji, navode istražioci koji rade na slučaju. Uspješna hapšenja, međutim, bacila je u sjenku činjenica da su vođe organizacije izmakle policiji, a oni koji su uhvaćeni osuđeni su na nedovoljno stroge kazne, usljed čega su se ubrzo “vratili na posao”, otkriva AP.

Moldavske vlasti podjelile su svoja saznanja kako bi se podigla svijest o opasnostima ovakvog crnog tržišta. Prema riječima stručnjaka, zahlađenje u odnosima zvanične Moskve i Zapada omogućilo je krijumčarima da lakše iznose radioaktivne materijale iz Rusije i puštaju ih na crno tržište.

“Možemo da očekujemo još sličnih slučajeva. Dok god krijumčari misle da će lako zaraditi novac i da je mala šansa da budu uhapšeni, nastaviće time da se bave”, rekao je Konstantin Malic, moldavski policajac koji je istraživao sva četiri slučaja.

I pored truda policajaca, AP je otkrio veliku manu njihove strategije – vlasti napadaju osumnjičene u ranim fazama dogovora, zbog čega je vođama lakše da pobjegnu i iznesu radioaktivni materijal iz vidokruga policije. Usljed toga, nuklearno crno tržište prelazi na Balkan gdje je još manje kontrolisano.

Istražioci ne znaju da li su prodavci do sada uspjeli da prodaju radioaktivne materijale Islamskoj državi, koja je jasno stavila do znanja svijetu da je spremna da koristi oružje za masovno uništenje.

Iako su moldavske operacije razvijene u partnerstvu sa FBI-em i malim timom inspektora, i Bijela kuća i FBI su odbili da komentarišu bilo šta u vezi sa ovim slučajevima.

Moldavske vlasti su svjesne mogućih posljedica ukoliko samo jedna pošiljka prođe neopaženo.

U prisluškivanim razgovorima snimljen je naručilac koji eksplicitno traži da zalihe budu prodate Arapima “jer će oni bombardovati SAD”.

Moldavci se nadaju da će uskoro imati više sredstava i međunarodne pomoći za obračunavanje sa potencijalno najopasnijim crnim tržištem na svijetu.

 

Etrafika.net

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *