Dodik: Stav Savjeta za spoljne poslove EU-branjenje ranijih nedjelja

October 12, 2015, 4:07 pm

Dodik je rekao da Savjet za spoljne poslove EU ima pravo da se bavi time, ali da je neshvatljivo da zaključuje na osnovu spekulacija iz Sarajeva i na bazi toga “ostaje u domenu zabluda”.

“Kada bi pročitali o čemu je riječ i kakvo je /referendumsko/ pitanje, onda bi vidjeli da to nije urušavanje teritorijalnog integriteta… Ali, očigledno da BiH ima problem sa teritorijalnim integritetom jer ga svi brane, a kad nešto braniš onda tu nešto nije dobro”, rekao je Dodik Srni.

On je napomenuo da priča o Sudu i Tužilaštvu BiH nije nova, ali da su se na ovaj način Evropljani direktno u sve to upleli.

“BiH, koju oni prizivaju da bude suverena ili bi trebalo da bude na evropskom putu, treba da donosi sama svoje odluke, a ne na ovaj način da se posmatra kao pastorče ili kao neko kome treba da se drže predavanja”, rekao je Dodik, ocijenivši da i Evropa snosi dio odgovornosti kada je riječ o problemima pravosuđa na nivou BiH.

Govoreći o ocjeni Savjeta za spoljne poslove da najveće nedostatke pravosuđa BiH treba rješavati kroz strukturalni dijalog o pravosuđu, Dodik ističe da neka zemlja, da bi imala strukturalni dijalog sa EU, mora da bude kandidat za članstvo u EU.

“Stav da ne treba referendum i da se nešto rješava kroz dijalog, strukturalni pogotovo, govori o tome da se ovdje samo vježbaju sa nama. Da bi neko imao strukturalni dijalog sa EU, ta zemlja bi morala da bude kandidat za EU, pa bi EU trebalo da nama da poglavlja da mi pregovaramo”, ističe predsjednik Srpske.

Predsjednik Srpske je poručio da narod u Republici nikada ne smije izgubiti mogućnost da odlučuje sam o sebi.

“Mi ostajemo pri odlukama Narodne skupštine Republike Srpske i ona nije nešto što bi tek tako moglo da bude minimizirano u bilo čemu”, naglasio je Dodik.

Savjet za spoljne poslove EU saopštio je danas da bi održavanje referenduma u Republici Srpskoj o pravosuđu na nivou BiH predstavljalo “izazov za koheziju, suverenitet i teritorijalni integritet BiH”.

“To bi dovelo u pitanje i napore da se poboljša socio-ekonomska situacija za sve građane BiH i dodatni napredak u integracijama sa EU”, navodi se u saopštenju objavljenom u Briselu.

Savjet za spoljne poslove napominje da najveće nedostatke pravosuđa BiH treba rješavati kroz strukturalni dijalog o pravosuđu.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *