NBA – domaći teren izgubio smisao

February 3, 2015, 8:04 am

NBA ekipe i dalje najviše pobeda ostvaruju pred domaćom publikom, ali je već ustaljeno mišljenje da to više nije vredno kao pre.

Bruklin, Čikago, Dalas, Detroit, Hjuston, Majami, Milvoki, Minesota, Orlando i Filadelfija imaju bolji učinak u gostima nego kod kuće. Toliko je ukupno ekipa imalo taj skor u poslednjih osam godina, a od 1997-2001. nijedan tim.

Najbolji primer je dramatičan duel Memfisa i San Antonija prošlog decembra kada su Grizlisi slavili 117:116 posle tri produžetka.

Krenulo je euforično slavlje igrača Memfisa koji su vrištali i grlili se pred 20.000, ne ushićenih, nego unezverenih navijača, koji razočarani otišli kući. Da, meč se igrao u San Antoniju.

Ovaj događaj nije izolovan slučaj, mirna domaća publika postala je trend ove sezone. Mnogi timovi redovno gube na svom parketu, a u utorak 27. januara svih šest domaćina je poraženo!

Statistički, domaćini dobijaju tek 53,7% utakmica ove sezone, što je najmanji procenat u modernoj istoriji NBA lige. Pre samo tri sezone taj procenat je bio više od 60%, a početkom veka skoro 65.

“Što se tiče lige, što su utakmice izjednačenije, to je bolje. Moj cilj je uvek bolje”, rekao je generalni meandžer Hjustona Deril Mori u vezi sa ovim pitanjem.

Vidljiv je i pad ubedljivosti domaćina u pobedama koje ostvare na svom parketu, pre dve sezone su u proseku dobijali sa 3,2 poena razlike, ove sa tek 2,2.

To se prenosi i na plej-of, domaćini su u prošlogodišnjem dobili tek 50 od 89 utamica, što je 56,2%, a prednost je sa 4,7 pala na 2,8 poena za samo dve sezone.

Što se tiče izjednačenih utakmica, tu gosti čak imaju i prednost, domaćini su dobili samo 47,7% od 354 utakmice u kojima je razlika u poslednjih pet minuta bila manja od pet poena.

Zbog ovih statistika postavlja se pitanje šta je razlog tome? Šta se dešava? Konkretnog odgovora nema, ali analitičari ESPN nude tri teorije.

Teorija 1: U NBA se sve više šutiraju trojke, ekipe manje zavise od sudija

Teorija 2: Tehnologija je omogućila timovima da bolje podnose putovanja

Teorija 3: Domaća publika više nije “šesti” igrač

 

(ESPN)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *