Najpoznatiji materijali od drveta

November 22, 2022, 12:04 pm

Jasno je da je drvo jedan od najpopularnijih i najkorišćenijih materijala na svijetu. Prirodno, čvrsto, lako za obradu, a pritom i estetski prijemčivo – ono se ispostavilo kao savršen saveznik za uređenje enterijera

Ali jeste li nekad razmišljali o tome koji su tačno sve materijali od drveta popularni, i uopšte – gdje se sve drvo oko nas nalazi? 

Koji su to najpoznatiji materijali dobijeni od drveta, kako se prave, kakva svojstva imaju i zbog čega su tako poznati, saznajte u nastavku teksta!

Laminat – savršen izbor za moderan i lijep pod

Laminat je gotov dekorativni materijal koji se formira spajanjem više slojeva, a zatim njihovim sabijanjem pod visokom toplotom. Ovaj proces čini laminat čvrstim, jakim materijalom. Dobijene ploče laminata predstavljaju dekorativni i estetski ugodan materijal koji se lijepi na površine kako bi se stvorio otporniji i ljepši pod.

Ugradnja laminata je vrlo jednostavna i prema ovom kriterijumu – on ima velike prednosti u odnosu na parket, koji se teže ugrađuje i za čiju ugradnju treba dosta više vremena. No, ako se ploča laminata ošteti – ne postoje mogućnosti za reparaciju kao što je to slučaj sa parketom, već je potrebno mijenjati cijeli pod! Kako je ovaj drveni materijal dosta jeftiniji od parketa, čest je izbor mnogih. 

Danas su na tržištu dostupne čitave lepeze različito dizajniranih laminata, pa svako sa lakoćom može da pronađe onaj po svom ukusu i skladan sopstvenom enterijeru. 

Parket – pod koji traje

Parket je vrsta podnih obloga od pravog drveta. 

Srednji sloj, podloga i površina su napravljeni – od drveta. 

Po svojim estetskim karakteristikama, parket stvara prirodnu, ugodnu atmosferu u svakoj prostoriji. A kada je u pitanju toplota pod nogama, pravi drveni pod je nepobjediv. 

Kao podovima od pravog drveta, parketima je potrebno pravilno održavanje pored redovnog čišćenja. To je jedna od glavnih razlika između parketa i laminata. Ali evo dobrih vijesti: površina gotovog parketa koja je već tretirana na način da je spremna za stambenu upotrebu i ne zahtijeva dodatno održavanje danas je dostupna kod boljih proizvođača. 

Inače, pored normalnog čišćenja (jednostavno brisanje često je dovoljno za uklanjanje prljavštine), daske treba ponovo podmazati jednom godišnje (za prirodno nauljeni parket). Lakirane površine će morati da se tretiraju odgovarajućim proizvodom za njegu. 

Naučite tačno kako se održava vaš tip parketa kada ga budete nabavljali – tako ćete produžiti njegov vijek.

Univer – idealan za namještaj

Univer se može pronaći u čitavom rasponu debljina, boja i dezena. Tako velika raznolikost je omogućila da se danas može primijeniti praktično svuda u enterijeru. Koristi se za izradu elemenata za pregradne zidove, pa sve do kuhinjskih elemenata. 

Ovo je pločasti materijal koji se pravi od iverja drveta, koje ostaje kao otpad pri drugim radovima u drvnoj insustriji.

Površina završnog sloja koji je poslednji sloj na materijalu može da bude visokog sjaja ili mat. 

Kako bi se sakrili poprečni rezovi, koriste se kant trake ili ABS trake.

Medijapan – još jedan pločasti materijal vrijedan pažnje svakoga ko oprema enterijer

Vlaknaste ploče srednje gustine (MDF) su ploče na bazi vlakana koje se sastoje od drvenih vlakana spojenih smolom pod toplotom i pritiskom. Vlakna (bilo iz biomase uljane palme ili drugih drvenih materijala) su rafinisana pomoću defibratora ili rafinera prije miješanja sa smolom i voskom. Za oblaganje površine vlakana koristi se vezivno sredstvo ili smola.

Rezonirana vlakna se suše, a zatim formiraju u prostirke, koje se na kraju toplo presovane da bi se formirala homogena ploča. Za razliku od iverice, MDF ima ujednačeniju gustinu po cijeloj ploči i ima glađe, zategnutije ivice nego što se može mašinski obrađivati. Može se završiti do glatke površine i štampati zrnasto, eliminišući potrebu za furnirima i laminatima. Većina debljih MDF ploča se koristi kao osnovni materijal za izradu nameštaja. 

Puno drvo – ideal među drvenim materijalima

Uopšteno govoreći, cijela drvna industrija dijeli se na proizvodnju punog ili masivnog drveta i proizvoda od njega i na drvene pločaste materijale i proizvode. Uglavnom je reč o proizvodnji raznovrsnih varijanti imitacije punog drveta, pa je razlika značajna. 

Masivno drvo je drvo od punog profila oblikovano i obrađeno iz svih uglova. Masivno drvo se dobija od četinara ili listopadnih vrsta. Vrste drveća se međusobno prilično razlikuju, pa je važno raspitati se i informisati pre odabira drveta za svoje potrebe.  Baš ti procesi obrade i zaštite, osim vrste drveta, glavni su faktori koji određuju vrijednost, kao i cijenu.

Puno drvo je najviše cijene od svih drvenih materijala, zbog zahtjevnosti za obradu i samog utroška drvenog materijala potrebnog da bi se napravio jedan proizvod. Zbog visoke cijene, nažalost mnogi ljudi teško mogu sebi da priušte takve proizvode i okreću se pločastim materijalima. 

Nadamo se da vam je ovaj kratki vodič kroz drvene materijale pomogao da bolje upoznate svoj namještaj, a možda i odaberete materijal za sledeći komad namještaja koji će pronaći svoje mjesto u vašem enterijeru ili eksterijeru! Srećno!

Izvor: avokado.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.