Kako ukloniti ogrebotine s parketa, laminata i namještaja od drveta

October 14, 2022, 8:43 am

Drvo domu daje topliji izgled i domaću atmosferu i jednostavan je način da se enterijer uredi s ukusom.

Bez obzira na to birate li drveni namještaj ili parket na podu, vaša kuća ili stan izgledaće prijatno i opuštajuće i imaćete mnogo opcija za kombinovanje prilikom biranja boja i detalja za uređenje životnog prostora.

Međutim, ove površine, prije svega drveni podovi, u stalnom su riziku od habanja, grebanja, ostavljanja tragova vode i drugih fleka, pa i od dubljih oštećenja. Prevencija je, naravno, ključna: koristite tepihe, staze, prostirke za pod i namještaj, dekorativne jastučiće itd.

Međutim, šta kada je ogrebotina već na drvenoj površini?

Postoji nekoliko načina da je “obrišete”.

Izvadite orah iz ljuske, prepolovite ga i jednom polovinom po ogrebotini na drvetu trljajte dijagonalno. Nakon toga je protrljajte prstom da bi se ona ugrjala, pa sačekajte desetak minuta dok drvo upije prirodna ulja iz oraha. Potom pređite preko ogrebotine mekanom krpom.

Najbolji način da riješite problem u slučaju namještaja i parketa od tamnog drveta jeste da oštećenje na njima premažete povidon jodom koji se obično koristi za dezinfekciju povreda na koži. Za to upotrebite štapić za uši, koji ćete umočiti u jod, pa dobro utrljati u ogrebotinu.

Majonez

Najbolje rješenje za sitne pukotine, koje su vrlo vidljive kad se na jednom mestu nađe više njih, jeste majonez.

Sve što je potrebno jeste da sipate majonez u pukotine, u količini tek takvoj da ih popunite, pa uklonite s površine parketa višak majoneza. Ostavite da odstoji tri dana, a za to vrijeme će drvo nabubriti od proteina i ulja koja se nalaze u majonezu i pukotina će se sama zatvoriti. Ostaje vam samo da očistite ostatak majoneza, koji drvo nije upilo i da dobro ispolirate glatkom krpom.

Maslinovo ulje i sirće

Pomešajte 50 mililitara 9-postotnog alkoholnog sirćeta sa 180 mililitara maslinovog ulja. Tom mešavinom dobro prebrišite mesto na parketu ili nameštaju na kom se nalaze ogrebotine, pa prebrišite čistom i suvom krpom.

Maslinovo ulje i soda bikarbona

I ako je ne ukloni, ova mješavina će sigurno smanjiti ogrebotine. temeljno usisajte pod, pa na ogrebotine sipajte sodu bikarbonu koja je prethodno navlažena uz pomoć nekoliko kapi maslinovog ulja. Sačekajte pet minuta da drvo upije, pa nježno utrljajte mekim sunđerom. poslije pet minuta, temeljno očistite vlažnom krpom i prosušite čistom magičnom krpom.

Uklanjanje ogrebotine orahom

Jod

(Glossy)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.