Mogerini: Vrijeme za istočnu Ukrajinu ističe

January 24, 2015, 8:45 am

“Vrijeme ističe”, upozorila je Mogerini u saopštenju za medije i podsetila na jučerašnju tragediju u Donjecku, kada je osam civila poginulo u minobacačkom napadu za koji se ukrajinska vojska i proruske snage međusobno optužuju.

“Oni koji su odgovorni za eskalaciju sukoba sada moraju da dokažu da su spremni za političko resenje i prekinu spiralu nasilja, što uključuje i povlačenje teškog naoruzanja i prekid vatre koji su dogovoreni u Minsku”, poručila je ona.

Mogerini je pozvala Rusiju da preuzme odgovornost uz reči da “javne izjave koje izvrću stvarnu situaciju na terenu i podstiču na mržnju i novo nasilje ne vode neophodnom smirivanju situacije”.

“Jučerašnje javno sprovođenje ratnih zarobljenika kroz Donjeck predstavlja jasno kršenje međunarodnog humanitarnog prava”, upozorila je visoka predstavnica.

Ona je istakla da EU podržava sve napore da se nađe političko rešenje, što uključuje nedavni sastanak šefova dilomatija Nemačke, Francuske Rusije i Ukrajine u Berlinu i predstojeći susret Trilateralne kontakt grupe o sprovođenju sporazuma iz Minska.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *