Ministar Natalija Trivić otvorila izložbu „Kolekcija kao ogledalo: Modernizam u djelima umjetnika iz kolekcije Galerije Matice srpske“ (FOTO)

September 22, 2022, 6:01 pm

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić otvorila je večeras u  Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske izložbu „Kolekcija kao ogledalo: Modernizam u djelima umjetnika iz kolekcije Galerije Matice srpske“, koja se realizuje u godini obilježavanja jubileja 175 godina od osnivanja Galerije Matice srpske.

Izložba predstavlja 86 umjetničkih djela ‒ 75 slike, 7 skulptura i 4 grafike ‒  i sveobuhvatno ilustruje srpsku likovnu umjetnost, njene uzore, opredjeljenja i domete od posljednjih decenija 19. vijeka do sredine 20. vijeka.

„Važno nam je što su djela naših najznačajnijih likovnih umjetnika predstavljena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske i što će publika kroz umjetnička djela Đorđa Krstića, Uroša Predića, Paje Jovanovića, Nadežde Petrovića, Stevana Aleksića, Sava Šumanovića, Milana Konjovića, Danice Jovanović i Milana Milovanović moći da iščitava društvene i umjetničke okolnosti u kojima su djela nastajala, kao u ogledalu kako to naslov izložbe ukazuje“, rekla je ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Pohvalila je saradnju između Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i Galerije Matice srpske iz Novog Sada, koja baštini jedan od najbogatijih fondova srpske likovne umjetnosti novijeg doba.

„Ministarstvo prosvjete i kulture će i ubuduće pružiti maksimalnu podršku vrijednom timu Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u realizaciji prograsmkih sadržaja, a sve  u cilju promocije domaće savremene umjetničke produkcije, umjetnosti i umjetnika iz Republike Srpske, ali ćemo maksimalno podražavati i ovakve vidove saradnje sa drugim institucijama kulture“, naglasila je ministar Natalija Trivić.

Tokom trajanja izložbe posjetioce očekuju stručna tumačenja i prigodna predavanja, a izložba će biti otvorena do  20. decembra 2022. godine.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, te Grada Beograda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.