Konfliktni razvodi traume za djecu, a glavobolja za socijalne radnike

February 24, 2018, 7:00 am

Konfliktni razvodi u kojima se roditelji prepucavaju preko djece zadaju najviše glavobolje socijalnim radnicima, koji pokušavaju da obezbijede mališanima da viđaju oba roditelja.

Broj takvih razvoda u devet lokalnih zajednica dobojske regije je različit, ali se svi susreću sa istim izazovom.

“Svaki centar za socijalni rad ima dva- tri takva razvoda godišnje, odnosno konfliktne predmete uređenja odnosa između roditelja i djece koji se čak vuku po deceniju, ali uvijek tražimo mišljenje stručnih organa kako bismo došli do pravih rješenja”, kaže Ljubinka Lazić, socijalna radnica u derventskom Centru za socijalni rad i predsjednica Udruženja stručnih radnika socijalne djelatnosti regije Doboj.

“Djeca se najčešće priklone jednom roditelju, i to je ono što mi pokušavamo da spriječimo… Da se jednom prikloni, a da drugog zaboravi i isključi iz života, a to ponekad, nažalost, roditelji uspijevaju. Da preokrenu dijete u svoju korist, na svoj način”, priča Veljko Milkić, socijalni radnik u Šamcu.

On ističe da je njihov posao u takvim slučajevima težak, zbog čega socijalni radnici izgaraju, a nerijetko u pomoć pozivaju ne samo psihologe i psihijatre, nego i policiju.

Djeca čiji roditelji se razvode su traumatizovana, upozorava Brankica Nikić, psiholog u Centru za socijalni rad Doboj, ali bez obzira na traumu, žele da odrastaju i uz oca i uz majku, ma kakvi njihovi odnosi bili.

Roditelji osim što često manipulišu djecom, isto pokušavaju i sa radnicima centra.

“Svaka stranka koja nam dođe želi da se s njom postupa onako kako bi ona željela. Bilo kakav pritisak roditelja da je, smatramo da stranka iz centra treba izaći zadovoljna, ali je vrlo teško s obzirom na to da se radi o ljudskim sudbinama”, kaže Nikićeva, te dodaje da je regulisanje kontakata roditelja i djece vrlo težak posao.

Zaštita djece u postupku razvoda bila je jedna od tema okruglog stola “Porodično-pravna zaštita – regulisanje odnosa roditelja i djece”, koji je Misija OEBS-a u BiH organizovala u petak, a koji je okupio socijalne radnike iz Broda, Vukosavlja, Dervente, Doboja, Modriče, Petrova, Stanara, Teslića i Šamca.

Iako su znali da su na ovaj skup pozvani i predstavnici “sedme sile”, većina socijalnih radnika nije željela da se obrati medijima, pravdajući se time da nemaju dozvolu svojih rukovodilaca.

(Nezavisne)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *