Britanska mornarica na udaru kritika: Ne znate pratiti ruske brodove

February 24, 2018, 7:02 am

Britanska vojna mornarica našla se na meti kritika zbog toga što je nedavno za praćenje tri ruska broda kroz zaliv Lamanš upotrijebila patrolni brod umjesto fregatu.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije stalo je u odbranu svojih vojno-mornaričkih snaga, saopštivši da je izabran odgovarajući brod za ispunjavanje postavljenog zadataka.

Rusi su, kako piše list Daily Telegraf, nedavno treći put za dva mjeseca uputili svoje brodove duž južne obale Velike Britanije. Izviđački brod “Fjodor Golovin”, desantni brod „Aleksandar Otrakovski“ i tanker “Jeljnja” vraćali su se u ruske luke u Baltičkom i Barencovom moru, navedeno je u tekstu. Brodovi su bili podrška ruskim operacijama u Siriji.

Kroz zaliv Lamanš pratili su ih helikopter “Vajldket” i patrolni brod “Mersi”. Patrolni brod je pratio ruske brodove 72 sata, dok nisu uplovili u Sjeverno more, gdje su nastavili da ih prate holandski vojni brodovi.

Prema mišljenju posmatrača, odsustvo fregate vojne mornarice Velike Britanije pokreće pitanje o tome kako smanjenje troškova utiče na sposobnost britanskih vojno-mornaričkih snaga da reaguju na potencijalne pretnje.

Internet portal Navy Lookout napisao je: “Očigledno, izaziva zabrinutost to što za ispunjavanje ovih zadataka u blizini obala Velike Britanije nema dodatnih fregata i tu nastaje pitanje kako najbolje odgovoriti uz pomoć dostupnih resursa”.

Ipak, Ministarstvo odbrane oglasilo se i navelo da je korišćenje patrolnog broad umjesto frigate za praćenje ruskih brodova adekvatno.

“Mi uvijek koristimo odgovarajuće brodove za ove zadatke i, ako pogledate fotogragije flotile, vidjećete da je patrolni brod bio ispravan izbor za ovaj slučaj. Imamo fregatu, ali je ne koristimo svaki put, nego kada je neophodno. Zdrav razum ima prednost”, naveo je portparol Ministarstva odbrane Velike Britanije.

(Sputnjik)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *