Izetbegović: Sankcije Dodiku šamar za cijelu BiH (VIDEO)

January 18, 2017, 5:49 pm

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ocijenio je da je uvođenje američkih sankcija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku šamar cijeloj BiH.

Rekao je da ne postoji greška američke adminstracije nego samo greška Milorada Dodika. „Ono što je Dodik uradio bila je pogrešna stvar. Poruka SAD-a nije pogrešna i dobra je čak i za Dodika, da stane i zaustavi neke procese. Ovo je poruka svima koji misle da tako mogu raditi, prelaziri crvene linije, provocirati. Pogledajte kako se ponašao prema visokom predstavniku, međunarodnoj zajednici, prema miru i stabilnost“, rekao je Izetbegović.

Upitan da kaže da li se može desiti da nova američka administracija promijeni mišljenje, Izetbegovic je rekao da je to odluka američke vlade te da je ona dugo i temeljito pripremana. „Što se tiče drugih stvari, ne mogu znati šta će se desiti“, rekao je izetbegović. Na novinarsko pitanje mislili da će još neko od bh. političara biti podvrgnut sankcijama američke administracije, Izetbegović je rekao da čiste sumnja, te da niko osim Dodika nije prešao crvenu liniju. Na novinarski komentar da hrvatska komponenta sve više priča o trećem entitetu u BiH, Izetbegović je rekao da to nije ništa strašno te da svako postavlja viskoke zahtjeve kako bi dobio ono što mu treba. Upitan da li misli da će i druge zemlje članice EU uvesti sankcije Dodiku, Izetbegović je rekao da ne zna, i da će članice EU zajednički donijeti odluku o tome.

Nezavisne novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *