Izetbegović odbio susret s izraelskim ambasadorom

July 29, 2014, 6:03 pm

On je dodao da je razočaran reakcijom svijeta, jer on tu ne može ništa bitno promijeniti, osim reći ljudsku riječ.

Izetbegović je istaknuo da je “poražen reakcijama“ Njemačke i SAD-a koji priznaju pravo Izraela na odbranu.

“Odbranu čega? Oteli su zemlju i sad na njoj grade naselja ignorišući sve rezolucije UN-a i sad ih neko razumije u nasilju koje provode nad trudnim ženama i djecom u ramazanu. Užas!“, kazao je Izetbegović.

Naglasio je da slabost privlači nasilnike, te da je i naša slabost i neorganiziranost privukla nevolju.

“Nikad više nećemo biti slabi, a kad muslimani u svijetu budu dovoljno jaki, onda će i Njemačka i SAD i svi ostali reagovati kako treba“, rekao je Izetbegović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da nije primio službeni poziv za susret s nerezidentnim ambasadorom Izraela u BiH.

“Gotovo osam godina sam član Predsjedništva i mislim da bi bilo degutantno sresti se s tim čovjekom u trenutku ovih dešavanja u Gazi. Možemo vidjeti da svaku večer ginu djeca i to nije više stvar samo rata i sukoba, kako neki kažu, zaraćenih strana, i o čemu da mi razgovaramo“, istaknuo je Komšić.

S nerezidentnim ambasadorom Izraela u BiH Davidom Koenom 23. jula razgovarao je član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović o “bilateralnim odnosima BiH i Izraela, političkoj situaciji u BiH“ i, kako je navedeno u saopštenju Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH, o aktuelnim dešavanjima u Pojasu Gaze i na Bliskom Istoku.

 

“Odbijanje susreta sa ambasadorom Izraela – skandalozno i nediplomatski”

 

Odbijanje susreta sa stranim diplomatom, kako je najavio da će učiniti predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sa ambasadorom Izraela za BiH Davidom Koenom, skandalozno je i nediplomatski, izjavila je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić.
“Ambasador Izraela Koen došao je u BiH u želji da članovima Predsjedništva BiH objasni neke poteze svoje zemlje u vezi sa ratom u Gazi. To je prilika da članovi Predsjedništva BiH čuju o problemu koji se tiču svih i vjerovatno bi svako otvorio vrata da sasluša ono što će reći ovaj diplomata”, rekla je Majkićeva.

Dušanka Majkić

Ona je naglasila da su Izetbegović i Komšić i do sada često istupali mimo svih diplomatskih protokola i usaglašene spoljne politike koju vodi Predsjedništvo BiH, i poznato je da su vlasti Republike Srpske zbog toga bile veoma često prinuđene da oštro reaguju.

“Podsjećam da članovi Predsjedništva BiH kao kolektivni šef zemlje moraju biti diplomate. Diplomatija podrazumijeva stalni kontakt sa diplomatskim predstavnicima drugih zemalja na pitanjima rješavanja problema spoljne politike, posebno pitanja mira”, rekla je Majkićeva.

Ona smatra da su Izetbegović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić takvim ponašanjem sami sebe eliminisali iz uloge člana Predsjedništva, te da su ovakvim potezom učinili da je BiH još jednom zaslužila epitet zemlje skandala.

Za izjavu Izetbegovića da “slabost privlači nasilnike” i da je “naša slabost i neorganizovanost privukla nevolju”, te “kad muslimani u svijetu budu dovoljno jaki onda će Njemačka i SAD i svi ostali reagovati kako treba”, Majkićeva smatra da predstavlja poruku na obje strane.

“Prva poruka je muslimanima: Jačajte, naoružavajte se i pripremajte se za sveti rat. Druga poruka je svim ostalim: Pazite šta će se desiti ako dirnete stanovništvo muslimanske zemlje. Nije prvi put da Izetebegović šalje ovakve poruke”, istakla je Majkićeva.

Ona smatra da bi na takve poruke trebalo da reaguju oni na koje se te poruke odnose, prvenstveno zemlje Zapada – SAD i Njemačka.

“Ne mogu da vjerujem da će ovakva poruka proći bez odjeka”, napomenula je Majkićeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *