Diplomate i državljani BiH napuštaju Libiju

July 29, 2014, 6:12 pm

Perković je istakao da prilikom granatiranja niko nije povrijeđen niti je oštećena zgrada rezidencije.

On je naveo da je nešto poslije 12.00 časova razgovarao sa ambasadorom Efendićem, koji ga je informisao da je nekoliko granata palo na oko 100 metara od njegove rezidencije.

“Predsjedništvo BiH donijelo je odluku o povlačenju ambasadora Efendića. Danas smo za njega pripremili instrukciju u kojoj mu nalažemo da odmah sa porodicom napusti Libiju”, rekao je Perković.

On je istakao da je ambasador Efendić jedini diplomata BiH u Libiji i da će Ambasada raditi na tehničkom nivou, sa tehničkim sekretarom zaduženim da pazi na zgradu Ambasade, koliko je to moguće.

“Ostavili smo mu putne listove ako se neko od državljana BiH javi sa potrebom za putnom ispravom zato što mu je istekla postojeća, oteta ili ukradena ili je na drugi način ostao bez nje, da bi mogao da dobije putni list i nastavi put van Libije”, objasnio je Perković.

Prema njegovim riječima, Ambasada će biti zatvorena sa natpisom na koji broj može biti kontaktiran tehnički sekretar.

Prema procjenama Ambasade BiH u Libiji, Perković je rekao da se u toj državi nalazi oko 300 državljana BiH.

“Grupa od oko 40 lica juče se uputila u pravcu Tunisa kopnenim putem. To je jedini pravac izlaska iz Libije, jer je aerodrom u Tripoliju zatvoren”, pojasnio je Perković.

On kaže da se u Tripoliju i Bengaziju vode borbe i da je situacija u cijeloj zemlji radikalno loša.

“Više nema lokacije u Tripoliju za koju se može reći da je bezbjedna. U toj zemlji vlada prilično haotično stanje. Mi non stop putem medija apelujemo da državljani BiH napuste Libiju, jer procjenjujemo da će se situacija dodatno radikalizovati i da će biti nastavljene borbe i stanje anarhije”, naglasio je Perković.

Kad je riječ o području Gaze, Perković napominje da su se tamo nalazile tri porodice državljana BiH, te dodao da je u jednom trenutku postojala ideja da budu evakuisane preko izraelske teritorije, ali je došlo do sukoba i taj kontakt je prekinut.

On je podsjetio da već nekoliko godina na internet stranici Ministarstva inostranih poslova BiH, kada je riječ o Siriji i Libiji, postoji upozorenje državljanima BiH da ne putuju u te zemlje.

Srbija pozvala svoje državljani da napuste Libiju

Ministarstvo spoljnih poslova preporučuje građanima Srbije da, zbog intenziviranja sukoba u Libiji, hitno napuste tu zemlju, izjavio je ministar Ivica Dačić.

Dačić je saopštio da zbog intenziviranja oružanih sukoba u Libiji i krajnje nestabilne bezbjednosne situacije u Tripoliju, MIP preporučuje svim građanima Srbije da hitno napuste Libiju i uzdrže se od putovanja u tu zemlju.

Državljani Srbije koji trenutno borave u Libiji za konkretna uputstva mogu se obratiti Ambasadi Srbije u Tripoliju koja  ostaje otvorena, ali zbog nastale situacije može da pruži konzularnu zaštitu u ograničenom obimu. Preko ambasade mogu se dobiti upozorenja u vezi sa kriznom situacijom u Tripoliju i okolini, kao i obavještenja o mogućim pravcima za napuštanje libijske teritorije.

Međunarodni aerodrom u Tripoliju je zatvoren, a drugi aerodromi su u ograničenoj upotrebi, bez preciznog reda letenja. Jedan od mogućih pravaca napuštanja libijske teritorije je kopnenim putem, preko Tunisa, navodi Ministarstvo.

U Libiji se trenutno nalazi oko 100 srpskih državljana zaposlenih u internacionalnim kompanijama i medicinskim ustanovama. Jedan broj je napustio zemlju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *