Inicijativa za hitnu reformu Instituta za nestala lica

June 1, 2023, 7:18 pm

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Milorad Kojić pokrenuo je inicijativu za reformu Instituta za nestala lica BiH.

– Pokrenuo sam inicijativu, koja će se naći na sljedećoj sjednici Parlamenta, o reformi upravljačke strukture Instituta, odnosno zatražio sam da se ispoštuje zaključak Savjeta ministara da se formira radna grupa kako bi se krenulo u reformu upravljačke strukture. Vlada Republike Srpske je dostavila ime predstavnika u toj radnoj grupi – rekao je Kojić za RTRS.

Kojić očekuje podršku ovoj inicijativi.

– Ako je interes prevashodno traženje nestalih, ne bi trebalo ni Bošnjaci ni Hrvati unutar PS BiH da budu protiv te inicijative, čak naprotiv, trebalo bi da je podrže, jer inicijativa upravo ide u cilju procesa traženja bez diskriminacije. Nadam se da će dobiti podršku i da će se formirati radna grupa koja bi došla do jednog dokumenta koji bi poslužio za reformu tog instituta – rekao je on.

Kojić u obrazloženju inicijative, koja se nalazi u dokumentima objavljenim na stranici PS BiH, navodi da je potrebno što hitnije formirati radnu grupu za izmjene Sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača Instituta, radi izmjena Sporazuma sa Međunarodnom komisijom za nestala lica.

On navodi da radnu grupu treba da čine predstavnici institucija iz Republike Srpske, Federacije BiH i zajedničkih institucija.

Kojić navodi da je trenutna upravljačka struktura Instituta za nestala lica BiH uspostavljena suprotno Sporazumu i Zakonu, te da je u nelegalnom mandatu.

On je podsjetio da je zaključkom Savjeta ministara još iz aprila 2016. godine Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice zaduženo da pokrene postupak pregovora za izmjene i dopune Sporazuma sa Međunarodnom komisijom za nestala lica, te da je od vlada entiteta zatraženo da imenuju predstavnike.

Kojić tvrdi da do danas nije održan nijedan sastanak na kojem bi se to pitanje razmatralo.

Kojić traži da se Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara naloži da hitno pokrene proceduru realizacije zaključaka Savjeta ministara iz 2016. godine.

(RTRS – Foto: Arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *