Helez tvrdi da je BiH već potpisala 2 ugovora za izvoz dronova samoubica, Ministarstvo spoljne trgovine ima drugačije informacije

April 2, 2024, 12:31 pm

Ministar odbrane BiH Zukan Helez ponovo je govorio o dronovima kamikazama koji se, prema njegovim riječima, već proizvode u BiH da bi se izveli u inostranstvo.

Sada je otišao korak dalje i rekao da će se izvoziti u dvije države s kojima su potpisani ugovori.

Helez je 13. marta ove godine izjavio da “za 15 dana počinjemo s proizvodnjom dronova samoubica”. Uprkos upitima novinara da kaže nešto više na ovu temu, Helez je ćutao sve do petka 29. marta i gostovanja na Fejs televiziji gdje je ponovo iznio određene informacije na ovu temu.

„Mi ćemo to izvoziti. Meni je drago što imamo tu tehnologiju, za ne daj Bože, mi uvijek sebi možemo proizvoditi te dronove … Imamo dva ugovora, predugovora, potpisana da izvozimo … Mi smo zatvorili tehnološki proces. Mi to pravimo, to je gotovo. Mi imamo predugovora s dvije države, to je ozbiljna priča. To su neke stvari o kojima se ne govori javno i u detalje… To sad inžinjera platite, dođe iz Amerike, dođe odavde-odande, to se napravi, to… Mi od toga pravimo dramu. Zaboga, k'o da sam rekao napravili atomsku bombu“ izjavio je Helez, piše Klix.

Ali, sagovornici upućeni u ovu oblast su ranije upozorili da namjenska industrija BiH trenutno ne može proizvoditi dronove za vojnu upotrebu jer niti ima tu savremenu tehnologiju i resurse, niti postoje ugovori o proizvodnji i namjeni tj. izvozu.

Da bi BiH proizvodila dronove za vojnu upotrebu, potreban je potpisan ugovor sa drugom zemljom (uvoznicom). Iako Helez tvrdi da postoje takva dva ugovor, a zatim spominje i predugovore, iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH odgovaraju drugačije.

„Svaki vid proizvodnje sredstava za vojnu upotrebu, uključujući i dronove koji su namijenjeni za vojnu upotrebu, mora biti registrovan u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kako za proces proizvodnje, tako i za izvoz za koji je neophodna izvozna dozvola. Uvidom u bazu podataka koja se vodi u ovom Ministarstvu, nije bilo zaprimljenih zahtjeva kao ni izdatih dozvola za izvoz ove vrste robe. Dakle, Ministarstvo nema zvanične podatke da su pravna lica koja su registrovana za proizvodnju naoružanja i vojne opreme počela proizvoditi ova sredstva“ kažu u ovom resoru.

Dakle, ne postoji niti jedan ugovor o proizvodnji, planu izvoza ni dozvola za proizvodnju dronova samoubica, kako tvrdi Helez. Proizvodnja dronova je moguća bez ikakve dozvole samo ukoliko se radi o običnim, civilnim dronovima. Oni se mogu proizvoditi i u kućnoj radinosti, no Helez je naglasio da se radi o vojnim dronovima i koji se proizvode u fabrikama namjenske industrije.

O kakvim ugovorima se radi, s kim su i kada potpisani, iz Ministarstva odbrane BiH nije odgovoreno.

Srpska info

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *