Francuska planira pokrenuti program vakcinacije protiv ptičijeg gripa

May 26, 2023, 9:28 am

Francuska planira da pokrene program vakcinacije životinja protiv ptičijeg gripa na jesen nakon što su rezultati serije testova o vakcinaciji pataka pokazali “zadovoljavajuću efikasnost”, saopštilo je francusko ministarstvo poljoprivrede.

U Francuskoj je prošlog mjeseca pokrenuta prodaja 80 miliona vakcina, a efikasnost je trebalo da bude potvrđena na osnovu testova koje sprovodi francuska agencija za zdravstvenu bezbednost (ANSES).

“Ovi povoljni rezultati dali su dovoljne garancije da se pokrene kampanja vakcinacije već na jesen 2023. godine”, objavilo je ministarstvo, prenio je Rojters.

Francuska je dala ovlašćenje dvjema kompanijama, francuskoj Ceva Animal Health i njemačkoj Beringer ingelhajm, za razvoj vakcine protiv ptičjeg gripa za patke.

Nekoliko drugih zemalja EU je sprovodilo testove, uključujući Holandiju za kokoške nosilje i Italiju za ćurke.

Prvi rezultati u Holandiji pokazali su da su testirane vakcine bile efikasne.

Soj visoko patogenog ptičijeg gripa doveo je do uništavanja više od 200 miliona ptica širom svijeta tokom posljednjih 18 mjeseci.

Francuska je najteže pogođena zemlja u EU i suočava se sa ponovnim izbijanjem epidemije od početka ovog mjeseca u jugozapadnom dijelu zemlje, uglavnom među patkama.

Izvor: Nezavisne novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *