Evo za šta služi svaka boja spužvice

July 10, 2024, 7:40 am

Odabir prave spužvice za pranje suđa na osnovu abrazivnosti može uveliko uticati na učinkovitost pranja suđa, ali i istovremeno ga zaštititi od ogrebotina.

Različite boje spužvi za pranje posuđa nisu odabrane slučajno. Svaka boja zapravo predstavlja različit nivo abrazivnosti, što znači koliko je grub ili mekan abrazivni sloj spužve, prenosi 24sata.

To pomaže odrediti za koju vrstu suđa ili površine je spužva najprikladnija, kako je ne biste oštetili.

Žuta spužva

Ova spužva je najmekša je i idealna za pranje lomljivog staklenog posuđa i porculana koji se lako mogu izgrebati.

Plava spužva

Plava boja ukazuje na to da je spužvica dovoljno nježna da ne oštećuje staklo i finije površine, ali istovremeno djelotvorno uklanja jaču prljavštinu.

Crvena, narančasta, roza

Ove boje označavaju srednje abrazivne spužve koje su prikladne za višenamjensku upotrebu, uključujući i jače mrlje od suđa, ali bez opasnosti od grebanja površine.

Zelena spužva 

To su najtvrđe spužve, namijenjene za uklanjanje zapečenih i sasušenih ostataka hrane. Ove spužve treba koristiti pažljivo i nikako ne na osjetljivom suđu.

Abrazivni sloj na spužvi

Abrazivni sloj, obično zelene ili plave boje na jednoj strani spužve, ključan je za djelotvorno uklanjanje prljavštine. Dok zeleni sloj može biti pregrub za neke površine, plavi je dizajniran da bude nježniji i da spriječi grebanje.

(Nezavisne – Foto: tomekwalecki/Pixabay)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *