Drinić podržava inicijative Udruženja 4 + : Nove mjere povećavaju natalitet

September 19, 2023, 11:54 am

-Zakon o majci je prijeko potreban Republici Srpskoj. Ženama koje rađaju i djeci prava ne smiju biti uskraćena. U vrijeme kada je u Republici Srpskoj zabrinjavajuće loša demografska sliku cilj tog akta je da zaštiti majku i sačuva porodicu jer snažna porodica je temelj razvijenog društva, rekao je to poslanik PDP – a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Drinić.
Dodaje da je inicijativa za pokretanje tog zakona pokrenuta i ranije, ali da je sve stalo.
-Podržavam Udruženje 4 + koje je pokrenulo inicijativu na osnovu kojeg bi sve majke koje imaju djecu primale dodatak. Nezaposlene majke bi trebalo da dobiju 20 odsto od prosječne plate po svakom djetetu do njegove 18 godine, a zaposlene 10 odsto. Zakon o pravima majki i djece trebalo bi da da efekte smanjenja odliva stanovništva, rekao je Drinić dodajući da je potrebno donijeti set mjera kojim će se finansijski olakšati svakodnevica majki.
Prema njegovim riječima sve porodice u Republici Srpskoj trebalo bi da budu obuhvaćene tim zakonom koji bi motivisao mlade na sklapanje braka, ali i na majke da rađaju kako prvo, tako i četvrto i svako naredno dijete.
Jedna od mjera, navodi Drinić jesu poreske olakšice za poslodavce koji zapošljavaju majke, ne samo u vrijeme porodiljskog odsustva nego sve dok dijete ne napuni 18 godina.
-Banjaluka je primjer odgovorne lokalne samouprave koja na direktan i indirektan način maksimalno pomaže majkama i porodici, od subvencija za vantjelesnu oplodnju, udžbenika, subvencija za vrtiće, besplatnih autobuskih karata, finansijske pomoći pri rođenju djeteta. Nadam se da će iz Banjaluke talas ovakvih olakšica krenuti i u ostale gradove i opštine Republike Srpske, istakao je Drinić.
Najavljuje i inicijativu za postavljanje statue majke i djeteta u Banjaluci, kako bi se na taj način podigla svijest o važnosti majke u društvu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *