TV K3

android aplikacija

instaliraj

Dodik: Urušavanje legitimiteta konstitutivnosti naroda

Ukoliko Dom naroda Federacije BiH danas izabere potpredsjednika ovog entiteta koji ne bude legitimni predstavnik srpskog naroda, to će biti čin urušavanja legaliteta i legitimiteta konstitutivnosti naroda u BiH, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik: Urušavanje legitimiteta konstitutivnosti naroda

“Činjenica da nije popunjen ni Dom naroda govori o odnosu koji u Federaciji BiH imaju prema Srbima kao konstitutivnom narodu i u tom pogledu pokazuju svu farsu u vezi sa konstitutivnosti naroda”, naglasio je predsjednik Srpske.

Dodik je odluku o konstitutivnosti, koju je donio Ustavni sud BiH, nazvao čudnom, jer je, kako je naglasio, bila donesena uz protivljenje dva Srbina i dva Hrvata, koji su bili preglasani od dva Bošnjaka i tri stranca.

“Dva muslimana i tri stranca odlučili su da se uspostavi neka kvazikonstitutivnost, koju vidimo sad u FBiH na slučaju Srba i izbora potpredsjednika. Mi ne možemo sada mnogo da učinimo da to spriječimo, ali ćemo uporno tražiti da se Klub Srba popuni legitimnim predstavnicima”, rekao je Dodik za “Nezavisne novine”.

Predstavnički i Dom naroda Parlamenta FBiH danas bi u Sarajevu trebalo da se izjasne o prijedlozima za izbor predsjednika i dva potpredsjednika FBiH.

Na prijedlog klubova delegata hrvatskog i bošnjačkog naroda, te pet delegata Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, Centralna izborna komisija /CIK/ BiH je prošle sedmice ovjerila kandidature Marinka Čavare iz HDZ-a BiH za predsjednika, te Melike Mahmutbegović iz SDA i Milana Dunovića iz DF-a za potpredsjednike FBiH.

 

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.