Dodik: MIP izdao Šmitu diplomatsku akreditaciju? Borenović: SNSD tada bio na vlasti (VIDEO)

September 17, 2023, 5:20 pm

Saga Dodik, Šmit, opozicija u Srpskoj  i dalje traje. Ovog puta predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u pitanje dovodi diplomatsku akreditaciju Kristijana Šmita, koji nije imenovan u Savjetu bezbjednosti UN-a na mjesto visokog predstavnika. Dodik zahtijeva sankcionisanje odgovornih kadrova u OHR-u i Ministarstvu spoljnih posla.

Tvrdi, postoje saznanja da se o ovome istraga vodi i u Njemačkoj.

– Tragamo za odgovornim licima u OHR-u, koja su takav zahtjev uputili MIP-u, kao i za onima koji su u Ministarstvu spoljnih poslova potpisali zahtjev za izdavanje diplomatske akreditacije. MIP to nije provjeravao, postoje lica koja su odgovorna, to će sigurno morati sada da se zna – rekao je Dodik navodeći da je riječ o krivičnoj odgovornosti.

Dok Dodik zahtijeva odgovornost onih koji su Šmitu izdali akreditaciju, iz PDP-a kažu da i Dodik i Cvijanovićeva samo sebe mogu preispitati zašto i kako je Kristijan Šmit dobio diplomatsku legitimaciju, jer su oni i u to vrijeme vršili vlast na nivou BiH. Lider ove stranke Branislav Borenović kaže ovo je novi vrhunac njihovog bezobrazluka.

“U vrijeme dolaska Kristijana Šmita, Dodik i SNSD su vršili vlast u BiH i izabrali sve ključne ljude, a njihov kadar je bio predsjedavajući Savjeta ministara. U to vrijeme Dodik je bio član Predsjedništva, čija je nadležnost vanjska politika. Oni su i tada imali sve poluge vlasti i sada kao ispituju otkud Šmitu legitimacija. Kakva smijurija! Oni su mu dali legitimaciju i legalizaciju i neka prestanu mlatarati izlizanim izgovorima i obmanama. Igrarija sa Šmitom postala je više nego providna!”, kaže Borenović.

Borenović tvrdi da Dodik druguje sa Šmitom, kao i da mu je Šmit samo pokriće za pravljenje tenzija u Srpskoj.

S druge strane, Dodik kaže stranci, među kojima i Kristijan Šmit, pokušavaju od Bosne i Hercegovine napraviti jednu državu, jednu naciju, jedan jezik i jednu vjeru, što nije moguće, kaže Dodik. On ponavlja da Srbi u BiH zahtievaju poštovanje Ustavne BiH.

 Podsjećanja radi, nesuglasice oko vlasti i opozicije eskalirale su nedavnom Šmitovom izjavom da su lideri opozicije u Srpskoj od njega tražili uklanjanje Dodika, što su opozicionari oštro demantovali.

TVK3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *