Đurić: Tražimo da povuku rezoluciju o Srebrenici

April 21, 2024, 3:22 pm

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić istakao je danas da Srbija traži da podnosioci i sponzori rezolucije o Srebrenici povuku taj prijedlog u cilju pomirenja u regionu i kako ta osjetljiva tema ne bi bila politizovana.

On je napomenuo da je interes predlagača Rezolucije više geopolitičke prirode.

Kaže da nije bilo nikakvih konsultacija o nacrtu rezolucije, a da je indikativno to što se rezolucija ne donosi na godišnjicu zločina već između 28. i 29. godišnjice.

“Kada je usvojena Rezolucija o genocidu u Ruandi, o njoj se najpre razgovaralo u Afričkoj uniji, a konsultacije su vođene i kada je u Ujedinjenim nacijama usvojena opšta Rezolucija o genocidu, čiji kosponzor su bile i Srbija i Bosna i Hercegovina.  Kada postoji dijalog, onda može da se postigne rešenje”, istakao Đurić

On poručuje da je cilj ovakve rezolucije da se jednoj strani “udari strahovita politička etiketa”.

Podsjetio je da je Srbija jasno osudila zločin u Srebrenici, da su dva predsjednika Srbije odala poštu stradalima u Srebrenici, a da su predsjednika Aleksandra Vučića, tada premijera, napali ekstremisti u Potočarima.

Đurić se nalazi u Njujorku gdje će sutra sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem učestovati na redovnoj sjednici SB UN o Kosovu i Metohiji, a najavio je da će poslije uslijediti brojni sastanci na kojima će razgovarati o rezoluciji o Srebrenici.

(Tekst i foto: Nezavisne novine)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *