TV K3

android aplikacija

instaliraj

Derventa: Seminar za vaspitače u Vrtiću “Trol” (FOTO,VIDEO)

Derventa: Seminar za vaspitače u Vrtiću “Trol” (FOTO,VIDEO)

U predškolskoj ustanovi „Trol“ u Derventi danas se održava jednodnevni seminar za stručno usavršavanje vaspitača. Seminaru prisistvuju vaspitači predškolskih ustanova iz susjednih opština i vrtića „Trol“, a akcenat je stavljen na praćenje i uočavanje određenih ponašanja, vješina i znanja kod djece u predškolskom uzrastu. Seminar je otvorio načelnik opštine Derventa Milorad Simić.

Svaka obuka vaspitača i nakon njihovog diplomiranja je jako važna. Seminar je posvećen razvoju profesionalnih kompetencija vaspitača, a tema je praćenje učenja i razvoja djece od početka boravka u vrtiću do polaska u školu.

Predavači na seminaru su inpektor i prosvjetni savjetnik za predškolsko obrazovanje u Republičkom pedagoškom zavodu Staka Nikolić i univerzitetski profesor dr Tamara Pribišev Beleslin.

Predavači su mišljenja da predškolstvo u Srpskoj napreduje i približava se standardima EU, ali je goruće pitanje i dalje nizak procenat obuhvata djece predškolslim obrazovanjem, što treba sistemski rješavati.

Nikolićeva je istakla da je ova obuka jako važna jer stručni radnici zajednički uče i rade za dobrobit djece.

“Danas ćemo iskustveno da prolazimo i učimo kako da uočimo određena ponašanja, vještine, stanja, stavove i neke promjene kod djece i na osnovu toga kako da planiramo vaspitno-obrazovni proces i podržimo dijete u skladu sa njegovim mogućnostima i sposobnostima”, rekla je Nikolićeva zahvalivši se rukovodstvu derventskog vrtića jer je “Trol” prepoznatljiv po kvalitetu rada i pružanja usluga.

Prof. dr Pribišev Beleslin dodala je da je zadatak vaspitača da prate razvoj djece i procese učenja, što je predviđeno planom i programom preškolskog vaspitanja i obrazovanja.

“Time je naš program razvojno orijentisan i ovaj seminar je fokusiran na teorijsku dopunu znanja koje vaspitači već imaju i da se nadograde sa različitim tehnikama, instrumentima praćenja određenog ponašanja i procesa učenja. Naš cilj je da to teorijsko znanje povežu sa iskustvenim, odnosno praktičnim i da to primijene u procesu rada”, istakla je profesorica Pribišev Beleslin.

Organizator seminara je Predškolska ustanova „Trol“. Direktorica Gordana Simić je istakla da je seminar posvećen razvoju prosječnog djeteta, a nota je stavljena i na djecu koja imaju određene poteškoće u učenju i učešću, gdje će se povesti malo više računa, jer nažalost to je velika potreba današnjeg društva, a ovo je veliki korak ka tome.

“Seminar je osmišljen tako da sadrži kompleks specifičnih pedagoških i metodičkih znanja i vještina kojima će učesnici obnoviti i proširiti svoje kompetencije koje su stekli tokom inicijalnog obrazovanja i rada u praksi”, istakla je Simićeva dodajući da je posebno zadovoljstvo što su se, osim vaspitača iz vrtića u regiji, pridružili i vrtići iz Gradiške i Prijedora.

Ovo je prvi od tri planirana seminara koji je odobrila Investiciono – razvojna banka RS u okviru projekta nadogradnje vrtića, proširenja kapaciteta i unapređenja kvaliteta predškolskog obrazovanja i vaspitanja.

Prvi seminar obuhvata edukaciju za vaspitače, drugi edukaciju za roditelje, dok se treći bazira na kombinovanoj edukaciji roditelja i vaspitača.

TV K3

 

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.