Da li stiže proljeće, ili se zima neće predati?

February 20, 2024, 2:19 pm

Nakon kratkoročnog zahlađenja, u petak nas ponovo čeka 20 stepeni, a prema najnovijoj prognozi meteorologa Nedeljka Todorovića ovakvih vremenskih oscilacija biće i tokom narednih godina.

“Ako uzmemo za Srbiju i Beograd, dosadašnju srednju mjesečnu temperaturu, najtopliji februar je bio 1966. godine, a prosječna temperatura tada je bila 9,2 stepena. Dosadašnji dio februara, i ovo što čekamo do kraja, imaćemo novi rekord po srednjoj temperaturi. Posljedica je to što je bilo malo mraza. Malo je bilo i snijega ove godine i kada se sve sabere, a februar je ove godine bio topao, sa rekordnim srednjim temperaturnim vrijednostima”, kaže Todorović.

Dodaje i da se ljudski organizam navikava na velike razlike u temperaturi.

“Imate i dnevni raspon po 15, 20 stepeni, posebno u proljećnim danima. U martu i aprilu postoji i ta veća amplituda u razlici, ali organizam se navikava i na to, nema potrebe da brinu građani. Gledajući na svijet, Srbija je ušuškana i nema toliko ekstremnih vremenskih događaja. Mi smo ove zime imali blagu varijantu zime, decembar je bio ekstremno topao sa natprosječnom temperaturom. Mislim da ćemo da dostignemo i neki rekord po temperaturi za cijelu zimu”, rekao je Todorović za “Prva TV”.

Objasnio je i da se snježni pokrivač na Kopaoniku ove godine uglavnom držao na oko 25 centimetara, a taman kad se očekivalo da se poveća, visoka temperatura je to prepolovila.

“Mučiće se postojeći snijeg da se održi. Na Zlatiboru nema snijega u dijelu gdje su hoteli. Narednih 10 dana ostajemo u toploj varijanti vremena, maksimalne temperature biće iznad prosjeka. U Beogradu neće biti ni jutarnjeg mraza, biće po malo kiše. Februar je skroman po količini padavina. Najvjerovatnije je da će u martu da krene toplo vrijeme”, kaže on.

Prema njegovim prognozama, nema naznaka većih klimatskih promjena.

“U narednim mjesecima može da se desi neka epizoda kiša, ali niko živi ne zna to sa sigurnošću. Prethodne dvije zime najviši snježni pokrivač bio je početkom aprila, što je zanimljivo. Ove promjenjive epizodice su normalne, nema naznaka nekim većim klimatskim promjenama”, objasnio je meteorolog Todorović.

Izvor: Bl portal

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *