Čubrilović: Odluka Ustavnog suda o imovini štetna i opasna

September 22, 2022, 2:19 pm

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da odluka Ustavnog suda BiH o Zakonu o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti nema utemeljenje u odredbama Ustava već se radi o politički motivisanoj odluci, čime je ova institucija nastavila dosadašnju praksu prihvatanja zahtjeva političkog Sarajeva koji su usmjereni protiv interesa Republike Srpske.

Čubrilović je istakao da prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH imovina pripada entitetima u omjeru 51 odsto Federacija BiH i 49 odsto Republika Srpska.

„Očigledno je da je Ustavni sud BiH i ovom odlukom nastavio da realizuje sarajevske političke ciljeve usmjerene protiv Republike Srpske i njene imovine. Suština te politike je potpuno razvlašćivanje Republike Srpske, otimanje njenih nadležnosti i imovine. Republika Srpska i njene institucije moraju se odlučno i sistemski suprotstaviti takvoj praksi“, istakao je Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine je naglasio da je ovakvo djelovanje Ustavnog suda BiH izuzetno štetno i opasno.

„Svima je jasno da se preko Ustavnog suda BiH već duže vrijeme pokušava izvršiti tiha preraspodjela nadležnosti, utvrđena još 1995. godine, između Republike Srpske i BiH. Ovo ne samo da je suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH već je izuzetno opasno za cjelokupno unutrašnje uređenje BiH. Posebno je simptomatično što se u posljednje četiri godine konstantno podnose zahtjevi s ciljem ugrožavanja Republike Srpske i njenog statusa u oblasti imovinsko-pravnih pitanja. Ustavni sud, na žalost u kontinuitetu postupajući po ovim zahtjevima, donosi odluke koje idu u korist već poznatim političkim interesima“, naglasio je Čubrilović.

On je istakao da je zahtjev šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu kompatibilnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti bio potpuno neutemeljen.

Naglasio je da Republika Srpska ima nadležnost za donošenje Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, odnosno da ima nadležnost za regulisanje svih pitanja koja su od značaja za imovinska, odnosno svojinska prava, a prije svega pitanja u vezi sa „državnom imovinom“, te da osporeni zakon nije u suprotnosti ni sa Ustavom Republike Srpske, ni sa Ustavom BiH.

„Ustavni sud BiH morao je u cjelosti odbiti zahtjev delegata iz Federacije BiH jer je neosnovan zbog pogrešnog i tendencioznog tumačenja Ustava BiH“, istakao je Čubrilović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *