Čime žene izluđuju ginekologe

September 26, 2014, 8:24 am

Ali ginekolozi su otkrili i ono što ih “izluđuje” kod pacijentica.

Izvinjenje jer se niste depilirali

Pregled kod ginekologa traje svega 7 do 11 minuta i budite sigurni da to vrijeme ljekar neće razmišljati jeste li se ili niste depilirali.

“Mnogo mi se pacijentica izvinjavaju jer se nisu obrijale.Ali ja to i ne primjećujem, niti znam da neko od mojih kolega na to obraća pažnju. Dlake su normalna pojava i svi ih imamo “, kaže ginekologinja Mauren Mulvihil.

Kada odgodite pregled zbog menstruacije

Svi ginekolozi slažu se u jednom: ne odgađajte pregled zato što ste dobili menstruaciju, piše Dnevnik.hr.

Nove tehnologije koje se koriste za papa-test omogućuju da se dobiju ispravni rezultati iako je “ono” vrijeme u mjesecu.

“Obavila sam puno poroda i vidjela puno krvi. Draže mi je da se pacijenti drže zakazanih pregleda. Posebno je to važno ako obilno krvarite i to vas brine. Ima više smisla napraviti pregled tokom menstruacije jer će ginekologu biti jasnije što se točno događa” objašnjava doktorica Dana Jackob.

Kada sami sebi postavite dijagnozu

Postoje lijekovi bez recepta kojima se možete obračunati s gljivicama tamo dolje.

“Ne dolazite na pregled usred korištenja nekog lijeka, jer nam je tada vrlo teško napraviti pregled. Za doktora, infekcije urinarnog trakta trebaju vam antibiotici na recept i kada počnete koristiti antibiotik obavezno ga popijte do kraja” , kaže Bet Bataglino, predsjednica neprofitnog udruženja koje se bavi obrazovanjem žena o njihovom zdravlju.

Kada ne kažete koje lijekove koristite

Možda mislite kako lijekove koje pijete nije potrebno spominjati doktoru jer ne utiču na pregled ili kontracepcijske pilule po koje ste došli. Međutim, varate se. Ginekolog mora znati što od lijekova uzimate jer to može itekako uticati na vaše zdravlje.

Kada šutite

Ginekolozi tvrde kako žele čuti sve što vam je na umu, čak i ako se to vama čini glupim ili čudnim.

“Naša je odgovornost i dužnost da pomognemo pacijenticama donijeti ispravne odluke. Možda je vama zbog nekih problema neugodno, ali mi ih gledamo svaki dan”, kaže ginekologinja Dana Jacob. U nekim slučajevima, stidljivost vam može ugroziti i život.

Kad ne radite redovito papa test

Stručnjaci se slažu kako nema sumnje da redoviti pregledi na rak grlića maternice mogu spasiti živote.

“Svi znamo za pacijentice koje su čekale predugo da bi potražile pomoć. Naprimjer, iscjedak neugodnog mirisa, nažalost, lako može biti dijagnosticiran kao rak grlića maternice IV stupnja”, kaže Bataglino.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *