Osim Hrvatske, jedino je u BiH moguće veličati ustaštvo

May 28, 2023, 11:51 am

Jedino mjesta na svijetu gdje je moguće veličati ustaštvo i nacizam, pored Hrvatske, je nažalost i Bosna i Hercegovina, poručio je ovo predsjendik PDP Branislav Borenović.

– Dopuštanje da se u Stocu održi „komemoracija blajburškim žrvama“ je skandal i civizizacijski korak unazad. Ono što se u uređenim društvima najstrožije kažnjava, kod nas prolazi i bez reakcije nadležnih institucija – rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Borenović ističe da je nevjerovatno da na održavanje komemoracije pripadnicima zločinačke i monstruozne tvorevine NDH, niko ne reaguje, od Savjeta ministara, Vlade FBiH na čijoj se teritoriji to održava, do institucija Republike Srpske.

– Institucije Republike Srpske imaju puno pravo da reaguju, budući da se odaje počast onima koji su počinili genocid nas srpskim narodom. Odaje se počast onima koji su kreirali monstruoznu ideologiju, a čiji glavni ideolozi i oni koji su je osmislili i dan-danas imaju ulice sa svojim imenima u FBiH, a koja je glasila „trećinu pobiti, trećinu pobiti, trećinu pokatoličiti, trećinu protjerati“, sa namjerom da se zatre trag Srbima na ovim prostorima. I institucije na drugim nivoima su imale obavezu da reaguju na ovo sramno okupljanje, ali izostanak reakcije se vjerovatno tražiti i u politikantskim razlozima – kaže Borenović.

Kako objašnjava, jedan od pokrovitelja je Hrvatski narodni sabor (HNS), organizacija koja okuplja stranke sa hrvatskim predznakom, a čiji je predvodnih HDZ.

– Kako je ta stranka sa SNSD i „trojkom“ u vlasti na BiH nivou, takođe u vlasti u FBiH, a SNSD je označio kao svog strateškog partnera, čini se da je na djelu dobro poznati sindrom nezamjeranja, pa čak i po pitnjima koja su stvar civilizacijskih tekovina. Dugo se ćuti se i na precrtavanje ćirilićnih natpisa i saobraćajnih znakova u FBiH, a iako sam ovo pitanje pokrenuo još prije dvije godine, jasno je da nadležni ništa konkretno nisu uradili da se ta pojava spriječi – poručio je Borenović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *