Borenović na sastanku sa predstavnicima MMF: Vlast ne želi da se borbu protiv korupcije

May 19, 2023, 1:21 pm

Predsjednik PDP-a, Branislav Borenović, u svojstvu zamjenika predsjedavajućeg Komisije za borbu protiv korupcije i kleptokratije Parlamentarne skupštine BiH, zajedno sa članovima komisije Nenadom Grkovićem i Erminom Salkičević-Dizdarević, sastao se danas sa predstavnicima Misije Međunarodnog monetarnog fonda.

– Prenio sam predstavnicima Misije MMF-a da postoji dio političkih struktura koje su dugo na vlasti i koje ne žele da se ovdje iskorijeni korupcija, što je najveći izazov BiH, kako Republike Srpske, tako i FBiH, izazov i za Srbe i Bošnjake i Hrvate i sve ostale građane. Od strane predstavnika MMF-a nam je jasno rečeno da će, ako se ne usvoji zakon o sprečavanju pranja novca, izvještaj monitoringa Moneyval komiteta dovesti do toga da ćemo biti na listi zemalja u koje nije poželjno investirati, koja ima poteškoća sa razvojem i u kojoj ne postoji spremnost za se suzbija korupcija – rekao je Borenović nakon sastanka.

Istakao je da, u tom slučaju, možemo očekivati vrlo konkretne i direktne posljedice.

– U tom slučaju može doći do pada investicija, smanjenja stope rasta BDP-a, poteškoća u korištenju bankarskih usluga, smanjenja razvojnih potencijala, što bi dovelo do pada životnog standarda – rekao je Borenović.

Naveo je da institucije ne rade svoj posao efikasno, te da nema implementacije međunarodnih standarda kada je u pitanju borba protiv korupcije, što je preduslov za razvoj.

– Pored toga što dio vladajućih političkih struktura nema nikakvu želju, niti volju da se bori protiv korupcije, dodatni problem je što u najvećem broju relevantnih institucija nema odlučnosti i hrabrosti da se bori protiv ove najveće pošasti u našem društvu – istakao je Borenović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *