Borenović: Dodik i SNSD saučesnici Milanovićeve posjete Derventi

June 2, 2023, 2:37 pm

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović posjetio je danas Derventu, gdje se sastao sa rukovodstvom Gradskog odbora PDP-a i predstavnicima Udruženja logoraša iz ovog grada, nakon što je vladajuća većina na sjednici Kolegijuma Narodne skupštine Republike Srpske odbila da na dnevni red naredne sjednice uvrsti Rezolucija kojom se predsjednik Hrvatske Zoran Milanović proglasi nepoželjnom osobom za Republiku Srpsku i preporuka srpskom članu Predsjedništva BiH da na dnevni red sjednice Predsjedništva stavi prijedlog da se Milanović proglasi nepoželjnom osobom u BiH.

– Ljudi su ovdje razočarani, ljuti i ogorčeni zbog odbijanja vladajuće većine da se Rezolucija uvrsti na dnevni red sjednice NSRS, kojom bi se osudilo sramno ponašanje Zorana Milanovića zbog odlikovanja zločinačke 103. brigade HVO-a. To sve pokazuje da su SNSD i Milorad Dodik saučesnici Zorana Milanovića u namjeri da dođe u centar i srce Republike Srpske i dodijeli odlikovanja ovoj brigadi uz njihovu saglasnost – rekao je Borenović.

Kaže da je nacionalna sramota i bruka činjenica da Narodna skupština odbija da o tom događaju zauzme stav.

– Morali smo zauzeti institucionalni stav, osuditi to ponašanje i spriječiti svako potencijalno naredno slično ili isto postupanje, da bilo ko dođe i odlikuje brigadu koja je činila zločine nad srpskim narodom. Svi ovi događaji pokazuju da Dodik i vladajuća klika više štite interese Hrvatske i hrvatskog naroda, nego Republike Srpske i srpskog naroda. On se stavio potpuno u službu Hrvatske i Zorana Milanovića – poručio je Borenović.

Mirko Petrić, predsjednik Gradskog odbora PDP-a Derventa i član Predsjedništva stranke rekao je da za njega nije iznenađenje što Kolegijum NSRS nije prihvatio Rezoluciju koju je u proceduru uputio narodni poslanik Igor Crnadak, budući da je i lokalni parlament slično postupio.

– Slična inicijativa je pokrenuta i na lokalnom nivou, gdje je Skupština grada mogla sazvati vanrednu sjednicu i osuditi Milanovićevo odlikovanje brigade koja je mučila i ubijala naše sugrađane, ali su odbili. Pravdali su se da nisu znali za ta dešavanja, ali nemoguće je da nisu znali i vidjeli da MUP Republike Srpske obezbjeđuje taj skup, da je grad paralisan, da su javne ustanove ustupljene za organizaciju skupa… Taj 26. mart je bio težak dan za Derventu, pogotovo za nas koji smo bili u okruženju i bili učesnici odbrambeno-otadžbinskog rata – istakao je Petrić.

Borislav Miodanić, predstavnik Udruženja logoraša Dervente, koji je bio u zatočeništvu 103. brigade HVO-a, istakao je da je logor u kojem je on bio zarobljen nalazi samo na 100 metara od mjesta gdje je Milanović odlikovao zloglasnu brigadu.

– I dalje ne mogu da vjerujem da su vlasti Republike Srpske i Grada Derventa dozvolili da Milanović ovdje odlikuje tu brigadu. Meni su slomili 7 rebara, ubili su mi brata, komšije, prijatelje, na tom mjestu su u logor sabirali ljude i iz Dervente i iz okolnih mjesta i mnogi od njih nisu izašli živi. Ja sam preživio da svjedočim o zlodjelima 103. brigade HVO-a koju je baš ovdje, uz saglasnost ove vlasti, odlikovao predsjednik Hrvatske – rekao je Miodanić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *