Bijela kuća pozvala Beograd da povuče vojsku, a Prištinu da povuče policiju

June 3, 2023, 6:43 am

Prvi zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednost DŽon Fajner razgovarao je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i pozvao da Srbija povuče svoje oružane snage stacionirane u blizini administrativne linije i spusti nivo pripravnosti. U odvojenom saopštenju se navodi da je Fajner pozvao Prištinu da povuče policiju iz opštinskih zgrada.

U saopštenju Bijele kuće se navodi da je Fajner istakao zabrinutost SAD zbog napete situacije na sjeveru Kosova i Metohije, kao i da je pozvao sve strane da preduzmu korake u cilju deeskalacije situacije.

Fajner je pozvao da se apeluje na demonstrante da ostanu mirni.

On je ponovio da SAD očekuju od obje strane da u potpunosti sprovedu sporazum o normalizaciji koji je postignut u Briselu i u Ohridu ranije ove godine.

U odvojenom saopštenju Bijele kuće se navodi da je Fajner razgovarao i sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, i da je pozvao vlasti u Prištini da omoguće novoizabranim predsjednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada.

U istom saopštenju navodi se da je Fajner pozdravio spremnost Kurtija da radi na stvaranju uslova za nove izbore, kao i da je u razgovoru sa Kurtijem ponovio da SAD očekuju od obje strane da se ponovo angažuju u dijalogu uz podršku EU i da u potpunosti sprovedu sporazum o normalizaciji, preneo je Tanjug.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *