TV K3

android aplikacija

instaliraj

Banja Luka: Od raka dojke prošle godine operisano 487 žena (VIDEO)

Banja Luka: Od raka dojke prošle godine operisano 487 žena (VIDEO)

Od karcinoma dojke u UKC RS prošle godine operisano je 487 žena ali se tačan broj oboljelih u RS ne zna. Savez žena oboljelih od raka dojke “Iskra” obilježio je danas “Dan narcisa”, kako bi skrenuli pažnju javnosti o značaju prevencije ove bolesti. Nažalost, sve je više oboljelih I posebno, mlađih djevojaka.

Karcinom dojke najčešće je oboljenje kod žena i zbog toga buđenjem proljeća, u Udruženju „Iskra“ žele da probude i svijest kod pripadnica ljepšeg pola da je prevencija pola zdravlja i da, ukoliko se na vrijeme bolest otkrije, izlječenje iznosi 90 odsto.. Zato je preporuka samopregled kod kuće i jednom godišnje kod ljekara. Kako su istakli iz ovog udruženja, u UKC RS prošle godine operisano je 487 žena.

Zahvaljujući ovakvim kampanjama, žene su počele više da vode računa o zdravlju. Zbog toga jako je važno eventualnu bolest primjetiti na vrijeme jer rak dojke u trećem i četvrtom stadijumu, kada već metastazira nma limfne čvorove, nažalost, teško izlječiv.

Na Trgu Krajine u Banja Luci, žene iz Iskre dijelile su promotivne letke i narcise kao simbol obilježavanja borbe protiv ove opake bolesti, a za zabavni dio bili su zaduženi folkloraši iz KUD „14 februar“.

(TV K3)

Komentarišite

Your email address will not be published.